La guerra continua estancada a Ucraïna quan es compleix un any de l’inici conflicte

Josep Borrell assegura que "Zelenski i els ucraïnesos tenen molts aplaudiments i poca munició"

Imatges de Síversk, al front oriental de la guerra entre Ucraïna i Rússia / À Punt NTC

A Ucraïna, la guerra fa mesos que està estancada en el front oriental i ningú s'atreveix a pronosticar quan i com pot acabar. Després de quasi un any des de l'inici del conflicte, que va començar el 24 de febrer del 2022, la lluita continua amb incertesa.

"Per cada cinc atacs dels russos, nosaltres en fem un", diu un dels militars que lluiten a Síversk. "Si ocupen Bakhmut quedarem atrapats entre l'autopista i el riu", afegeix.

En els pròxims mesos l'armament que reba el president Zelenski dels aliats occidentals resultarà crucial, tant si pren la davantera i llança una ofensiva en primavera com si s'ha de defendre dels atacs de Rússia. 

"Zelenski i els ucraïnesos tenen molts aplaudiments i poca munició", ha dit Josep Borrell, responsable de la política exterior europea, en la Conferència de Seguretat de Munic. Des del punt de vista geopolític, Borrell assegura que "la Unió Europea no té res més urgent i més important que armar Ucraïna". 

El bàndol rus també busca suport, en aquest cas en la Xina, fet que pot complicar encara més la seguretat mundial. Segons els Estats Units, hi ha proves que Pequín està a les portes d'entregar armes letals a Moscou. Si això passa, hi haurà conseqüències, amenaça el secretari d'estat, Anthony Blinken.

Rússia acusa Occident de no voler negociar i ho confia tot al pla que la Xina presentarà la setmana que ve. Pequín aspira a conjugar dos principis que casen malament: respectar la integritat territorial d'Ucraïna i garantir els interessos legítims de Rússia en matèria de seguretat. Per la seua banda, el president de França, Emmanuel Macron, assegura que vol la derrota de Putin, però sense humiliacions.  

També et pot interessar

stats