El republicà McCarthy és elegit president de la cambra baixa dels EUA després de quinze votacions

Una vintena de congressistes d'ultradreta es negaven a donar suport a McCarthy i això va impedir que guanyara en les primeres votacions

El líder de la fins ara minoría republicana en la Cambra de Representants, Kevin McCarthy (arxiu)
El líder republicà a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy (arxiu) / Leah Millis (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de gener 2023 - 09:18 Actualitzat: 07 de gener 2023 - 09:53

La cambra baixa dels Estats Units ha elegit aquest dissabte al seu president després de quinze votacions: el republicà Kevin McCarthy, que finalment ha convençut un nombre suficient de congressistes ultradretans del seu propi partit que es negaven a donar-li suport. 

L'abstenció de sis republicans rebels va obrir el camí a l'elecció de McCarthy com a president de la cambra amb 216 vots, després de quatre jornades que han arribat al punt final amb aquesta victòria que posa fi al caos viscut en el Congrés estatunidenc. 

Igual que en la votació prèvia i a diferència de les tretze primeres, els republicans radicals no van presentar cap candidat alternatiu a McCarthy, qui es va batre en l'última ronda amb el líder dels demòcrates en la cambra, Hakeem Jeffries, qui va rebre 212 vots igual que en les rondes prèvies. 

Sis republicans ultradretans van optar aquest dissabte per l'abstenció, la qual cosa va obrir el camí a l'elecció del líder republicà en reduir-se el nombre de vots que necessitava per a ser triat. Després de l'elecció del republicà, tots els congressistes juraran el seu càrrec i començarà la nova legislatura que durarà dos anys. 

Aquesta última ronda es va produir després que en l'anterior el conservador radical Matt Gaetz, aliat de l'expresident Donald Trump, frustrara l'elecció del republicà en decidir abstindre's quan el legislador de Califòrnia fregava la victòria mancant un vot. 

Després de les 15 votacions es tanca així aquest fet insòlit en la democràcia estatunidenca. L'última vegada que es va necessitar més d'una ronda per a triar el president d'aquesta cambra va ser en 1923, quan va ser elegit en una novena votació; cinc menys que les celebrades en aquesta ocasió, però molt lluny de les seixanta que van haver de fer-se el 1869. 

Acords privats relacionats amb una sèrie de peticions que tenien els republicans díscols, com poder de fer una moció de censura contra el president de la cambra, diverses cadires en el comité de regles, que es garantisquen votacions sobre temes fronterers, liderar diversos subcomités i tindre rellevància dins del Comité d'Assignacions, un dels més poderosos de l'hemicicle. 

El president de la Cambra de Representants és una important figura política entre les funcions de la qual hi ha fixar gran part del calendari legislatiu, decidir quins projectes es voten i quan. Serà també la tercera autoritat del país, després del president dels Estats Units, Joe Biden, i de la vicepresidenta, Kamala Harris, qui també presideix el Senat, i el segon en la línia de successió.

També et pot interessar

stats