McCarthy encadena tretze derrotes en la votació per a ser president de la Cambra de Representants dels Estats Units

L'ala dura del Partit Republicà manté el bloqueig i aboca a una crisi política inèdita en més d'un segle, coincidint amb el segon aniversari de l'assalt al Capitoli

El líder dels republicans, Kevin McCarthy
El líder dels republicans, Kevin McCarthy / Jonathan Ernst (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de gener 2023 - 10:07 Actualitzat: 06 de gener 2023 - 21:52

El bloqueig es manté a la Cambra de Representants dels Estats Units. El boicot d'una vintena de diputats republicans ultres, l'ala més dura del partit, en l'elecció del president de l'òrgan legislatiu impedeix que la nova legislatura comence a caminar. El candidat a liderar-lo, Kevin McCarthy, no ha aconseguit, de moment, convéncer els parlamentaris ultraconservadors perquè li donen suport, a pesar que són companys de partit. Encadena ja tretze derrotes consecutives.

Fins ara totes les votacions celebrades al llarg de tres jornades maratonianes han tingut el mateix resultat: cap aspirant ha obtingut la majoria necessària per a convertir-se en president i rellevar així la demòcrata Nancy Pelosi, a pesar que els republicans controlen la cambra baixa. Però la seua majoria absoluta és molt exigua, de només quatre escons. Això fa que qualsevol dissidència dins de les seues files faça perillar el resultat.

L'elecció del també anomenat speaker és el primer pas imprescindible perquè els representants triats en els comicis de mig mandat del novembre passat juren el càrrec i la Cambra de Representants es puga posar en marxa. Però la rebel·lió del grupuscle díscol, que ha torpedinat la votació de McCarthy una vegada i una altra donant suport a candidats conservadors alternatius, obri una situació que no s'havia vist en més d'un segle. Cal viatjar més de 160 anys enrere en el temps, al 1859, per a trobar un cas semblant de bloqueig. Aleshores, just a les portes de la Guerra de Secessió, calgueren 44 intents. La casualitat ha volgut que aquesta crisi política coincidisca amb el segon aniversari de l'assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021, quan una turba va irrompre per la força en l'edifici per a intentar impedir la confirmació del demòcrata Joe Biden com a nou president en substitució del republicà Donald Trump. L'episodi, sota investigació judicial, va acabar amb cinc persones mortes i més de 140 policies ferits.

En l'onzena votació d'aquest dijous, McCarthy ha aconseguit 200 suports dels republicans mentre que el líder dels demòcrates a la cambra, Hakeem Jeffries, n'ha tornat a rebre 212, els del seu partit. Mentrestant, els candidats alternatius proposats pels conservadors radicals —Kevin Hern i Donald Trump, que ha sigut nominat per l'ultraconservador de Florida Matt Gaetz— han obtingut huit vots en total.

Posteriorment, la cambra baixa ha decidit, amb l'oposició de tota la minoria demòcrata, ajornar fins l'endemà la dotzena votació per a elegir el nou president. Diversos mitjans nord-americans asseguren que els republicans han arribat a un principi d'acord per a investir McCarthy que inclou moltes de les demandes dels conservadors díscols que han impedit fins ara la designació. Segons periodistes de The Washington Post, Politico, la cadena CNN i The Hill, el principi d'acord preveu mesures com establir límits als mandats dels representants a la cambra, entre d'altres.

Aquest pacte no serviria per a convéncer tots els escèptics, però posaria en marxa un pla per a anar atraient un a un la resta de representants rebels. El nou recés, en tot cas, dona un nou marge de temps als aliats de McCarthy per a tractar de convéncer els detractors d'acceptar la proposta.

També et pot interessar

stats