La minoria més radical del Partit Republicà bloqueja el Congrés als Estats Units

La Cambra de Representants encadena tres dies sense president ni activitat parlamentària després que una vintena de diputats boicotege l'elecció de Kevin McCarthy

El candidat republicà a presidir  la Cambra de Representant, Kevin McCarthy, es posa les mans al cap després del fracàs de la quarta votació
El candidat republicà a presidir la Cambra de Representant, Kevin McCarthy, es posa les mans al cap després del fracàs de la quarta votació / Evelyn Hockstein (Reuters)

Per primera vegada en un segle, el partit dominant a la Cambra de Representants dels Estats Units ha sigut incapaç de triar el president en la primera votació. El mateix resultat s'ha repetit també en la segona, tercera, quarta, cinquena i sisena, de manera que l'òrgan legislatiu, un dels dos que integren el Congrés, encadena ja tres dies amb el càrrec principal desert i també amb l'activitat bloquejada. 

El fracàs continuat de la candidatura de Kevin McCarthy, líder del Partit Republicà, ha deixat una situació inèdita tant a la cambra com entre la mateixa formació conservadora. Darrere d'aquest caòtic episodi està la rebel·lió de la facció més extremista, una vintena de diputats radicals que han impedit una vegada i una altra que McCarthy aconseguira els vots necessaris. Aquest dijous, la Cambra de Representants està convocada de nou al migdia (18:00 hores en l'Espanya peninsular) per a celebrar una nova votació amb un resultat encara incert. 

En cap de les sis votacions celebrades els últims dos dies el candidat republicà ha aconseguit superar els 201 suports i quedava sempre per darrere del representant demòcrata Hakeem Jeffries. Això, a pesar que el partit d'ell és minoria en l'hemicicle. "El portaveu no ha sigut elegit": és la frase que McCarthy ha sentit reiteradament des de l'escó amb cara d'incredulitat, primer, i de resignació, més tard. Per a resultar triat president, el candidat normalment ha de rebre una majoria absoluta de 218 vots, encara que el nombre pot ser menor si s'absenten congressistes o si s'abstenen.

Però la vintena de diputats republicans rebels s'ha entossudit a no donar suport al seu candidat. Això, a pesar que l'expresident Donald Trump ha demanat expressament a tot el partit que voten per McCarthy. Els legisladors díscols critiquen a més McCarthy per no haver negociat amb ells una reforma del reglament dels debats ni els noms per a liderar els comités del Congrés en la nova legislatura.

El reglament no contempla una altra alternativa que no siga repetir la votació una vegada i una altra fins que algú obtinga la majoria necessària. El rècord és de 133 votacions l'any 1855. Tota activitat legislativa, així com la confirmació dels nous membres de l'ens, està en suspens fins que s'elegisca el president. El líder de la Cambra de Representants és la tercera autoritat del país, després del president dels Estats Units, Joe Biden, i de la vicepresidenta, Kamala Harris, qui també presideix el Senat. 

També et pot interessar

stats