El Regne Unit preveu que la pandèmia es dispare a l'hivern amb 100.000 contagis diaris

El govern de Boris Johnson descarta per ara reintroduir restriccions sanitàries i assegura que té un pla B en cas que la situació empitjore

El ministre de Sanitat del Regne Unit, , i la directora de l'Agència de Seguretat Sanitària, Jenny Harries, durant una roda de premsa aquest dimecres
El ministre de Sanitat del Regne Unit (Sajid Javid) i la directora de l'Agència de Seguretat Sanitària (Jenny Harries) durant una roda de premsa aquest dimecres / Toby Melville (Reuters)

L'augment descontrolat dels casos de Covid-19 al Regne Unit en les últimes setmanes situen ja la pandèmia en els nivells més alts registrats des de juliol, quan s'hi retiraren les restriccions sanitàries. Cada setmana moren amb la malaltia vora un miler de persones i els contagis freguen ja els 50.000 diaris de mitjana. Les autoritats del país alerten que l'escenari pot empitjorar en els pròxims mesos: segons les previsions que ha donat a conéixer el ministre de Sanitat Sajid Javid, es contempla la possibilitat que els contagis es disparen fins als 100.000 per dia a l'hivern. Tot i això, consideren que amb els registres actuals, encara no és moment d'endurir les restriccions.

En una roda de premsa, el ministre Javid ha admés que els mesos vinents seran un "període difícil", però ha recalcat que el govern britànic compta amb un pla B per a posar-hi en marxa si la situació empitjora i el sistema sanitari s'acosta a la saturació. El full de ruta que es baralla inclou "eines", ha apuntat el responsable de la sanitat britànica, com per exemple tornar a fer obligatòries les mascaretes en espais interiors, reestablir el teletreball i demanar passaports Covid a l'entrada d'espais com ara discoteques i actes amb molta gent.

En les últimes 24 hores s'han registrat 49.139 contagis al Regne Unit i 179 víctimes mortals amb Covid-19. La jornada anterior, dimarts, les morts assoliren la xifra màxima (223) des del mes de març. De fet, en el conjunt del país els decessos s'han incrementat un 21,1% en l'última setmana i les hospitalitzacions un 11,2%. El sud-est d'Anglaterra és la zona on la pandèmia s'ha desbocat més, amb un 39% més de contagis en només una setmana. El nombre de defuncions per cada 100.000 habitants ha crescut igualment un 33%. 

"Sempre hem sabut que els mesos d'hivern serien una gran amenaça per a la recuperació. La foscor i el fred ofereixen les condicions ideals no sols per a la Covid-19, sinó per a altres virus de temporada", ha afirmat el ministre de Sanitat. 

El dirigent ha apel·lat en aquest context a la responsabilitat de la ciutadania i els ha demanat que eviten situacions de risc, perquè "la pandèmia no ha acabat". Les vacunes, ha dit, han ajudat a afeblir el vincle entre casos, hospitalitzacions i morts, però aquest vincle encara no s'ha trencat del tot. 

I ha recalcat que durant l'hivern continuaran sent la "primera línia de defensa" contra el coronavirus, especialment amb la tercera dosi de reforç que el govern ha començat a oferir a tots els majors de 50 anys i persones vulnerables. Aquest grup de població comprén vora 30 milions de persones, encara que fins ara només uns quatre milions han rebut la tercera injecció. A pesar que el programa avança més lent del que s'esperava, Javid va assegurar que no hi ha problemes de subministrament amb les dosis.

També et pot interessar

stats