El Regne Unit aprova la primera vacuna bivalent contra la covid

És de Moderna i ataca tant la soca original del virus com la nova variant d'òmicron 

Un vial i una xeringa enfront d'un logotip de Moderna en una il·lustració
Un vial i una xeringa enfront d'un logotip de Moderna en una il·lustració / Dado Ruvic (Reuters)

El Regne Unit s'ha convertit aquest dilluns en el primer país del món a aprovar la vacuna bivalent contra la covid-19 que ha desenvolupat la farmacèutica Moderna. L'Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris (MHRA, per les sigles angleses) ha informat que, d'una banda, ataca la soca original del virus sorgit a Wuhan a final de 2019 i, d'altra, la nova variant òmicron. 

S'espera que aquest sèrum s'utilitze com a reforç per a la població adulta en la campanya de vacunació de la pròxima tardor, tot i que de moment es desconeix la quantitat de dosis que hi ha disponibles.

Les autoritats sanitàries ja havien indicat que s'oferirà —a partir del setembre— una vacuna de reforç als majors de 50 anys i a les persones que estan en els grups de més risc.

La decisió de l'MHRA d'aprovar el nou vaccí es va basar en dades d'assaigs clínics que mostren que va desencadenar "una forta resposta immune" tant contra òmicron (BA.1) com contra el virus original del SARS-CoV-2. També cita una anàlisi exploratòria que conclou que la dosi generava igualment una bona resposta immune davant les branques BA.4 i BA.5 d'òmicron actualment dominants. L'agència no ha pogut identificar problemes greus de seguretat amb la nova formulació.

Tot i que les vacunes contra la covid-19 existents continuen oferint una bona protecció contra l'hospitalització i la mort, l'eficàcia de la vacuna ha tingut un impacte a mesura que el virus ha evolucionat. 

En aquest context, els funcionaris de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) esperen que les vacunes adaptades a les noves variants s'aproven a la Unió Europea al setembre. 

També et pot interessar