El rebrot d'òmicron porta el caos a Xangai

La megalòpolis xinesa comença a reobrir algunes zones a pesar que els contagis continuen en rècords

Un treballador amb granota protectora vigila al costat de les barricades instal·lades en una zona de Xangai que es manté tancada
Un treballador amb granota protectora vigila al costat de les barricades instal·lades en una zona de Xangai que es manté tancada / Aly Song (Reuters)

L'elevada transmissibilitat de la variant òmicron ha tornat la Xina a la casella d'eixida en la particular batalla que lliura contra la covid-19. Si bé la resta del món s'ha resignat a conviure amb el virus, les autoritats del país asiàtic insisteixen en l'estratègia de "zero covid" malgrat que l'última onada s'ha saldat fins al moment amb dos morts i un alt repunt de casos, sobretot asimptomàtics. L'estricta política xinesa per a tallar de soca-rel el virus es tradueix en estrictes restriccions a la mobilitat, confinaments i un blindatge absolut del país cap a l'exterior.

Xangai, la segona ciutat més gran, s'ha convertit en l'epicentre del rebrot i manté la població des de fa vora vint dies en un tancament domiciliari indefinit per a intentar doblegar la corba de contagis. La megalòpolis, cor de l'economia xinesa, és ara un punt negre en la lluita de les autoritats del país contra el coronavirus. Les angoixoses restriccions a què s'ha sotmés als vora 26 milions de persones que resideixen en l'urbs estan creant una enorme pressió sobre el sistema, fins al punt que han suscitat denúncies internacionals. 

Sense anar més lluny, el Departament d'Estat estatunidenc ha ordenat evacuar personal no essencial del consolat nord-americà i dels seus familiars pel repunt de casos de covid-19 i en protesta per les fortes mesures imposades. Unes restriccions que han sumit la ciutat en un autèntic caos i que han disparat la preocupació per l'impacte econòmic de mantindre paralitzada tota activitat. 

En els últims dies han proliferat les protestes de la població, detencions de persones que es boten el confinament i saquejos. El terror ha pres la ciutat, però la por al virus s'ha convertit en por al desabastiment. 

La creixent pressió ha fet reaccionar les autoritats. Aquest dimarts s'ha permés alguns residents de Xangai que isquen de casa per primera vegada en dues setmanes, mostra de les progressives mesures provisionals que la ciutat està començant a adoptar per a alleujar el bloqueig. Amb l'economia cada vegada més tensa, s'estan fent esforços per a reobrir supermercats, botigues de conveniència i farmàcies, però els negocis no essencials continuaran suspesos, ha assegurat Liu Min, vicepresident de la comissió comercial de la ciutat.

Dos residents caminen per un districte de Xangai, que ha començat a alleugerir l'estricte confinament
Dos residents caminen per un districte de Xangai, que ha començat a alleugerir l'estricte confinament / STRINGER

Més de 7.000 unitats residencials s'han classificat ja com a zones de menor risc després de no informar de noves infeccions durant catorze dies, i des d'aleshores els districtes que integren han estat anunciant quins recintes específics poden reobrir les portes. Tot i això, la confusió encara domina l'ambient i no està clar fins a quin punt és lliure de moure's la població que viu en aquestes zones de menor risc, anomenades "zones de prevenció". El responsable de salut de Xangai, Wu Qianyu, ha explicat en una roda de premsa que els residents en aquestes àrees encara estan subjectes a controls i hauran d'observar estrictes mesures de distanciament social.

Tot i la lleugera obertura, les veus expertes apunten que és massa prompte per a dir si l'urbs està aconseguint plantar cara al brot, el més gran de la Xina des que es va descobrir el coronavirus al final del 2019. El govern espera que el nombre de nous casos confirmats es mantinga alt durant els pròxims dies: "L'epidèmia es troba en una fase d'augment ràpid, amb la transmissió social encara no controlada efectivament", ha apuntat Lei Zhenglong de la Comissió Nacional de Salut en una sessió informativa a Pequín.

Aquesta comissió ha confirmat aquest dimarts la detecció de 1.272 nous positius de coronavirus —1.251 per contagi local—. A més es reporten 23.387 casos asimptomàtics, la majoria a Xangai. 

També et pot interessar

stats