Xangai, confinada durant nou dies per un rebrot de covid-19

La Xina s'enroca en la política de "covid zero" per a tractar d'erradicar la contagiosa òmicron

Restriccions de trànsit a Xangai (Xina), confinafa durant nou dies per un rebrot de covid-19
Restriccions de trànsit a Xangai (Xina), confinada durant nou dies per un rebrot de covid-19 / Aly Song (Reuters)

Més de dos anys després del tancament de la ciutat xinesa de Wuhan, un fet que va marcar l'esclat de la pandèmia en tot el món, un nou rebrot de covid-19 obliga a iniciar un confinament per zones a Xangai que durarà nou dies, segons ha informat l'agència de notícies Xinhua. La part de la ciutat del sud-est de la Xina que queda a l'est del riu Huangpu entra en aïllament des d'aquest dilluns 28 fins a l'1 d'abril. A partir d'aquesta data és el torn dels districtes ubicats a l'oest del llit fluvial, que es mantindran tancats fins al 5 d'abril.

Segons l'anunci de les autoritats locals, tots els habitants hauran de romandre a casa durant el període indicat. Estarà permés demanar menjar o subministraments a domicili, però els repartidors només tindran permés l'accés fins a la porta de les urbanitzacions, no podran entrar als edificis.

S'ha ordenat que les empreses implementen el treball des de casa per a la plantilla, excepte en els casos de companyies "que garanteixen la vida i l'operació de la ciutat". Entre d'altres, les del sector energètic, de telecomunicacions o de subministrament d'aliments. El transport públic queda suspés als districtes confinats i els vehicles privats no podran estar al carrer "llevat que siga necessari".

Mentre a Occident guanya pes l'aposta per la convivència amb el virus, Xangai, amb 26 milions d'habitants censats, viu el rebrot més greu des que va començar la pandèmia. En els últims dies s'han registrat més de 390 contagis actius de covid-19 i més de 10.000 pacients asimptomàtics. Una xifra elevada que ha dificultat les tasques habituals de rastreig minuciós i la posada en quarantena, resultat de l'estricta política de "tolerància zero" que ha adoptat la Xina cap al coronavirus sorgit a Wuhan. Implica, per exemple, el tancament de fronteres, l'aïllament de totes les persones infectades i els contactes pròxims, així com restriccions a la mobilitat i proves PCR allà on es detecta algun cas.

El país, en general, travessa una onada de rebrots atribuïda a la variant òmicron —la més infecciosa fins ara— que està deixant volums rècord de contagis, inèdits des de l'inici de la crisi sanitària en la primera meitat de 2020. Fins ara, Xangai havia bregat amb el rebrot aplicant confinaments selectius en alguns veïnats i realitzant proves massives de PCR i tests d'antígens, però des d'aquest dilluns l'aïllament s'estén a tota la població.

Aquest dissabte, un membre de l'equip d'experts que dirigeix la resposta a la pandèmia a la megalòpoli va declarar que Xangai "no podia confinar-se per la important funció en l'economia i el desenvolupament de la Xina i l'impacte mundial" i va arribar a avisar que "es veurien vaixells de càrrega internacionals detinguts surant" al mar de la Xina Oriental si la ciutat es paralitzara. L'expert, Wu Fan, es feia ressò així d'un dels temes més debatuts en els últims dies en les xarxes socials xineses, en què els i les internautes es preguntaven per què la ciutat no havia declarat encara un confinament generalitzat ja que, en el passat, altres urbs van fer el mateix en resposta a menys casos dels que registra ara. Des del començament de la pandèmia, Xangai ha detectat 5.233 contagiats simptomàtics de covid-19 i ha registrat set morts, segons les dades oficials.

També et pot interessar

stats