Alerta a la Xina per òmicron: tanca una província pel rebrot més gran des de 2020

L'expansió de la nova variant compromet l'estratègia "zero covid", mentre s'accelera la construcció d'hospitals per a aïllar positius

Cribratges massius a Changchun, capital de Jilin
Cribratges massius a Changchun, capital de Jilin / Reuters

La Xina viu el rebrot de covid-19 més gran des que va començar la pandèmia a Wuhan el gener de 2020. Quan Europa ja ha aconseguit deixar pràcticament arrere l'onada d'òmicron, l'última variant descoberta del coronavirus comença ara a escampar-se pel país on va sorgir el SARS-CoV-2 i compromet l'estratègia "zero covid". És com s'anomena el model que han seguit des del principi les autoritats xineses, que obliga a aïllar cada cas positiu en instal·lacions habilitades específicament per a això, amb el conseqüent augment de la pressió hospitalària que comporta per als llocs que registren repunts importants. 

A pesar que moltes ciutats xineses comptabilitzen aquests dies volums rècord de contagis que no es veien des dels inicis de la crisi sanitària, les xifres estan molt allunyades dels registres d'altres països. El recompte independent de la Universitat Johns Hopkin atribueix al país 753.185 infeccions i 8.915 morts durant tota la pandèmia, quantitats que la Comissió Nacional de Sanitat xinesa redueix a 120.504 i 4.636, respectivament. A Espanya, per exemple, el còmput global de contagis supera els 11,2 milions i els decessos són més de 100.000, a pesar que la població és quasi trenta vegades inferior (1.402 milions davant 47). 

Amb tot, aquest dilluns s'ha anunciat la detecció de 3.602 nous positius a la Xina, 3.507 dels quals per contagi local. Destaca el macrobrot a la província de Jilin, al nord-est del país, que concentra més de 3.000 dels casos notificats en l'última jornada i s'enfronta, segons les autoritats xineses, a una "situació greu i complicada".

El repunt, darrere del qual està la variant del coronavirus BA2, coneguda com l'òmicron sigil·losa, ha obligat al govern a imposar les restriccions més grans des de fa un any per la ràpida propagació del virus. Tot Jilin ha quedat confinat: els 26 milions d'habitants de la província, fronterera amb Rússia i Corea del Nord, tenen vetada l'eixida de la regió. Paral·lelament, avancen a contrarellotge les tasques de construcció d'hospitals a la zona per a aïllar les persones contagiades. Segons recull el diari estatal Global Times, ja se n'han habilitat cinc amb capacitat per a acollir 22.880 llits. 

El subdirector de la Comissió de Sanitat de Jilin, Zhang Li, ha anunciat "mesures no convencionals d'urgència" per a dur a terme campanyes de proves massives de PCR als punts més afectats de la província: la capital, Changchun, i la ciutat de Jilin. Les autoritats militars han mobilitzat 7.000 soldats perquè col·laboren en les tasques contra la pandèmia. A pesar de la gravetat de la situació, el governador de la província, Han Jun, ha promés tallar la cadena de "contagis socials" abans d'una setmana. El concepte de "zero contagis socials", segons han aclarit recentment autoritats de diferents llocs que breguen amb rebrots a la Xina, es refereix al fet que només es registren nous casos de covid a les instal·lacions d'aïllament d'infectats i els seus contactes.

Jilin és la primera província xinesa confinada al complet, però l'evolució de la pandèmia ja havia portat les autoritats a adoptar aquesta mesura dràstica en punts concrets com la capital per a evitar que es descontrole la transmissió. El passat diumenge, a més, es va tancar la ciutat de Shenzhen, al sud del país. Amb dèsset milions d'habitants, és un dels principals pols tecnològics del país i seu d'empreses com Huawei i Tencent. Ara els residents han de sotmetre's a tres proves d'àcid nucleic en un intent per frenar la corba de casos que amenaça de desestabilitzar el model de gestió pandèmic a la Xina. 

També et pot interessar

stats