Els rebels houthis del Iemen maten tres mariners en un atac contra un mercant al mar Roig

Són les primeres morts en la croada del grup xiïta contra el comerç marítim internacional per golf d'Aden en protesta per l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza

Imatge aèria de l'embarcació durant l'atac
Imatge aèria de l'embarcació durant l'atac / Reuters

Rebels houthis del Iemen han matat tres mariners en un atac contra un vaixell mercant al golf d'Aden, l'entrada al mar Roig, que deixa també quatre treballadors ferits. Aquests mariners són les primeres víctimes civils en la campanya d'atacs del grup xiïta contra embarcacions comercials, en protesta per l'operació militar israeliana a la Franja de Gaza.

El mercant True Confidence és propietat d'una empresa ubicada a Libèria i navega amb bandera de Barbados. Els rebels houthis asseguren que és de propietat nord-americana i que per això l'han abordat. Diuen que la intenció no era matar civils i que el van atacar perquè va fer cas omís de l'advertència de pegar mitja volta. Els houthis "no ataquen cap vaixell, els adverteixen que no creuen, i n'hi ha que obeeixen i es retiren i altres que s'hi neguen i són atacats", han explicat en un comunicat en què responsabilitzen els Estats Units "de tot el que ocorre al mar Roig".

Les hostilitats dels rebels houthis en aquesta ruta comercial marítima van començar el 19 de novembre i s'han intensificat, però, en les últimes setmanes després de ser classificats per Washington com a grup terrorista.  Fa un mes van afonar la primera embarcació, el vaixell britànic Rubymar.

Washington té desplegats vaixells de guerra a la zona i ha comandat diversos atacs aeris contra posicions dels houthis al Iemen, amb suport del Regne Unit.

La treva, en punt mort

Mentrestant, les converses per a una treva a la Franja de Gaza continuen en punt mort. Els negociadors del grup islamista Hamàs han abandonat el Caire i ara esperen una resposta de la part israeliana. Volen garanties d'un alto el foc permanent, de la retirada integral de les tropes israelianes i del retorn del milió i mig de palestins desplaçats. Però l'exèrcit israelià no afluixa en l'ofensiva. Aquest dimecres asseguren que han capturat a la Franja de Gaza uns 250 milicians, tant de Hamàs com de la Jihad Islàmica palestina.

També et pot interessar

stats