Els Estats Units tornen a designar "terroristes" els houthis

Aquesta consideració entrarà de nou en efecte d'ací a trenta dies, encara que Washington “considerarà” suspendre-la si cessen els atacs en el mar Roig

Un rebel houthi es troba al vaixell de càrrega Galaxy Leader, al Mar Roig
Un rebel houthi al vaixell de càrrega Galaxy Leader, al Mar Roig / Reuters

El govern dels Estats Units ha anunciat aquest dimecres que torna a considerar “terroristes” els houthis del Iemen, enmig d'un context d'escalada militar a Orient Mitjà. En concret, se’ls catalogarà de terrorista global específicament designat, en lloc d’incloure’ls en el llistat d’organització terrorista estrangera, perquè així les sancions seran més lleus. 

Una de les últimes decisions com a mandatari del ja expresident republicà Donald Trump, va ser designar els houthis terroristes en les dues categories, decisió que Biden va anul·lar poc després d'arribar a la Casa Blanca, precisament per a no agreujar la crisi humanitària al Iemen, que les Nacions Unides consideren la major crisi humanitària del planeta.

La designació entrarà de nou en efecte d'ací a trenta dies, el pròxim 16 de febrer, encara que Washington “considerarà” suspendre-la si cessen els atacs en el mar Roig, per la seua importància per al comerç internacional. Els Estats Units decidiran quines sancions aplicaran a aquesta condició, perquè afecten en la menor mesura possible a la població civil. L'administració de Joe Biden busca “tallar el finançament” dels houthis a través del sistema financer internacional, sense que això impedisca l'arribada de menjar, medicines i ajuda humanitària a les zones sota el seu control.

Els rebels, secundats per l'Iran, han incrementat en les últimes setmanes els atacs contra vaixells que sospiten vinculats a Israel. Segons afirmen, ho fan en resposta als bombardejos israelians a Gaza.

El portaveu rebel houthi considera un honor la consideració

El portaveu del moviment rebel houthi, Mohamed Abdelsalam, ha considerat un "honor" que el seu grup haja sigut designat hui com a "terrorista" pels Estats Units i ha afegit que això no canviarà "la posició del Iemen en suport a Palestina".

"La designació estatunidenca no té valor i no canviarà la posició del Iemen en suport a Palestina. Al contrari, ho considerem una medalla d'honor pel suport a la resistència palestina a Gaza, mentre que els Estats Units exerceixen la seua agressió contra el Iemen", ha dit en el seu compte oficial d'X (abans Twitter).

També et pot interessar

stats