Quinze grans empreses de carn i llet contaminen amb quasi tant de metà com tota la UE

Un informe de la fundació Changing Markets i l'Institute for Agriculture and Trade Policy atribueix a aquest grup de corporacions un volum d'emissions més gran que el 83% del bloc comunitari 

Una planta càrnia, en una imatge d'arxiu
Una planta càrnia, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Les emissions de metà conjuntes de cinc de les companyies càrnies més grans del món i de deu dels principals grups lactis ascendeixen a 12,8 milions de tones. És un volum equivalent al 83% de la petjada de metà de tota la Unió Europea (UE), segons conclou un informe elaborat per la fundació Changing Markets i l'Institute for Agriculture and Trade Policy dels Estats Units, publicat aquest dimarts. La cimera del clima d'Egipte, la COP27, té previst revisar l'endemà el compromís mundial sobre el metá llançat el 2021. 

Les empreses analitzades en l'estudi emeten més quantitat d'aquest gas, un contaminant atmosfèric perillós, que països sencers. Combinades, rivalitzen amb les de la UE (83%) i Rússia (115%) i superen folgadament les del Canadà (377%), Austràlia (355%) i Alemanya (705%), afig el document. En conjunt, aquestes quinze companyies són responsables del 3,4% de les emissions mundials de metà procedents de l'activitat humana.

Entre les corporacions investigades destaca el grup carni brasiler JBS, amb un llançament de metà estimat en vora 4,8 milions de tones. La xifra supera les emissions combinades del bestiar de França, Alemanya, el Canadà i Nova Zelanda. Per darrere se situen la també càrnia brasilera Marfrig (1,9 milions) i dues companyies dels Estats Units, la càrnia Tyson (1,6 milions) i el grup lacti DFA (0,9 milions). El top 5 el completen, amb 0,5 milions de tones de metà cadascuna, les làcties Lactalis (França) i Fonterra (Nova Zelanda). Amb 0,4 milions de tones figuren Saputo (el Canadà) i Yili (la Xina); per darrere, amb 0,3, FrieslandCampina (els Països Baixos), Arla (Dinamarca), Nestle (Suïssa) i WH Group (la Xina). Tanquen el rànquing Danone (França), amb 0,2; i Danish Crown (Dinamarca) i DMK (Alemanya), amb 0,1.

A més, les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle combinades d'aquestes empreses superen les d'Alemanya, que és la quarta economia mundial, i les de gegants del petroli i gas com són ExxonMobil, BP i Shell.

Malgrat l'"enorme" petjada climàtica, només sis de les firmes analitzades detallen les emissions, incloses les dels animals allotjats en les cadenes de subministrament, que representen el 90% de la petjada climàtica del sector. A més, cap d'aquestes publica informació sobre les emissions de metà de les cadenes de subministrament i, per tant, és difícil avaluar els plans i compromisos climàtics.

"Les emissions de metà de les grans empreses càrnies i làcties rivalitzen amb les dels Estats, però oculten la colossal petjada climàtica darrere d'un vernís d'ecologisme i objectius nets zero", ha denunciat la directora de l'Institute for Agriculture and Trade Policy, Shefali Sharma. A parer seu, cap empresa farà el necessari per a reduir les emissions de manera voluntària, per la qual cosa els governs han d'establir normes concretes per a regular-les i fer costat als agricultors per a abandonar la ramaderia industrial o intensiva.

En la cimera de Glasgow, 130 països acordaren reduir un 30% les emissions de metà per al 2030, però intentar-ho basant-se en solucions tecnològiques en lloc de reduir el nombre de caps de bestiar farà que ni tan sols els Estats Units i la Unió Europea assolisquen l'objectiu, alerta l'informe.

La ramaderia, recorda el document, és responsable del 32% de les emissions mundials de metà, gas d'efecte d'hivernacle deu vegades més potent que el CO₂. L'objectiu de limitar el calfament mundial a 1,5 graus passa per la ràpida disminució de les emissions de metà, conclou.

També et pot interessar

stats