El nivell de metà en l'atmosfera experimentà un increment rècord el 2021

Les partícules romanen al voltant de nou anys en l'aire, però són 25 vegades més potents atrapant la calor que el diòxid de carboni

El metà, un gas d'efecte d'hivernacle que és el segon major contribuent al calfament global per causa de l'acció humana després del diòxid de carboni
El metà, un gas d'efecte d'hivernacle que és el segon major contribuent al calfament global per causa de l'acció humana després del diòxid de carboni

El nivell de metà en l'atmosfera va experimentar un increment rècord el 2021 per segon any consecutiu, segons un estudi preliminar publicat per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA, en anglés).

El metà, un gas d'efecte d'hivernacle, que és el segon major contribuent al calfament global per causa de l'acció humana després del diòxid de carboni, es va incrementar en dèsset parts per bilió (ppb) el 2021, l'augment més gran des que la NOAA va començar els seus registres fa quasi 40 anys.

Els nivells de metà atmosfèric, que ja havien sigut històrics el 2020, van tindre una mitjana de 1.895,7 ppb l'any passat, el que representa un 162% més que en els nivells preindustrials, d'acord amb les dades.

El metà té diferents orígens, però els científics destaquen que la producció de combustibles fòssils i el seu ús contribueix a un 30% de les emissions, mentre que també hi influeix la descomposició de matèria orgànica i la digestió dels animals remugants, com les vaques.

Els nivells de diòxid de carboni no es van quedar arrere, perquè es van incrementar en 2,66 parts per milió (ppm) el 2021 i fa una dècada que l'increment és sostingut, la qual cosa suposa l'etapa de major acceleració en els 63 anys des què es comptabilitza.

"Les nostres dades mostren que les emissions globals continuen avançant en la direcció equivocada a un ritme ràpid. L'evidència és consistent, alarmant i innegable", ha manifestat l'administrador de la NOAA, Rick Spinrad, en una nota en la qual ha urgit a prendre acció per a frenar la contaminació per gasos d'efecte d'hivernacle.

Els experts de l'agència han advertit de l'efecte acumulatiu de les emissions de diòxid de carboni, assenyalant que prop del 40% de les emissions dels vehicles de Ford model T de l'any 1911 segueixen actualment en l'aire, mentre que en el cas del metà romanen durant uns nou anys.

No obstant això, encara que el diòxid de carboni emés hui pot continuar calfant el planeta "durant milers d'anys", l'autoritat estatunidenca manté que el metà és unes 25 vegades més potent atrapant la calor, la qual cosa té un gran impacte en el ritme del canvi climàtic.

Segons l'últim informe del Panell Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic (IPCC, en anglés) de l'ONU, per a frenar el calfament global, les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle hauran de reduir-se en un 43% per a l'any 2030 i, les de metà, en un terç.

També et pot interessar

stats