Putin visita per sorpresa Mariúpol 48 hores deprés de l'orde internacional d'arrest

Es tracta del primer viatge que fa el mandatari rus a la regió ucraïnesa del Donbass des de l'inici de la invasió, ara fa un any i un mes

Visita de Putin a Mariúpol
Visita de Putin a Mariúpol / Reuters

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha visitat per sorpresa la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, en el seu primer viatge al Donbass des que va començar la guerra, ara fa un any i un mes.

Segons l'oficina de premsa del Kremlin, el mandatari ha arribat en helicòpter a aquesta ciutat del sud de la regió de Donetsk, a la vora del mar d'Azov, que l'any passat va ser escenari d'acarnissats combats i que des del mes de maig controla l'exèrcit rus.

Durant la visita, nocturna i molt sòbria, Putin ha recorregut en automòbil diversos barris de la ciutat, acompanyat pel vice primer ministre Marat Khusnul·lin, que l'ha informat de la marxa dels treballs de reconstrucció de Mariúpol i els seus voltants.

Ha visitat alguns habitatges, on els veïns li han donat les gràcies per l'alliberament de la ciutat, que ara consideren "un xicotet tros de paradís", i també s'ha deixat veure a la Filharmònica, l'escenari on es va escenificar, poc abans que la ciutat fora ocupada, un judici al batalló Azov que durant mesos va resistir a la siderúrgica d'Azovstal.

Poc després, segons la presidència russa, Putin s'ha reunit en Rostov del Don, al sud de Rússia, amb el comandament de la campanya militar a Ucraïna.

La visita sorpresa de Putin a Mariúpol es produeix 48 hores després que el Tribunal Penal Internacional emetera una orde d’arrest contra ell, en què se l'acusa de cometre crims de guerra a Ucraïna com a presumpte responsable de la deportació il·legal de xiquets ucraïnesos i el seu trasllat a zones ocupades. Segons aquesta orde, hi ha 123 països on Putin s'arrisca que l'arresten en cas de viatjar-hi. Els Estats Units no formen part de la llista, ja que no han ratificat el document.

Aquest dissabte Putin també ha viatjat per sorpresa a la península de Crimea en el nové aniversari de l'annexió per Rússia. Allí ha visitat l'Escola d'Art i el centre infantil Korsun en Quersonés, als afores del port de Sebastòpol, la principal base de la flota russa del mar Negre.

També et pot interessar

stats