Jorge Lomónaco, expert a l'ONU: "El juí a Putin només serà possible si perd el poder"

Parlem amb el diplomàtic mexicà resident a València que participa en la investigació del segrest de menors a Ucraïna

Jorge Lomónaco, assessor de les Nacions Unides en drets humans i geopolítica / À Punt NTC

El Tribunal Penal Internacional (CPI) emetia aquest divendres una ordre d'arrest històrica contra el president rus, Vladímir Putin, acusat de cometre la deportació il·legal de xiquets ucraïnesos i el seu trasllat a zones ocupades.

“Es tracta d'un cas sòlid, d'altra manera no s'haurien llançat tan prompte i amb tanta determinació”, explica Jorge Lomónaco. L'exambaixador de Mèxic, resident a València, pertany a un reduït cercle d'experts en drets humans (Pilpg) de les Nacions Unides que investiga el suposat robatori de xiquets a Ucraïna per part de Rússia.

Lomónaco detalla que “cada víctima compta, però en el segrest de menors compta més el delicte que el nombre d'afectats”, el qual es desconeix de moment. En aquest sentit, l'arrest de Putin només podria produir-se en un país que reconega el Tribunal Penal Internacional i no és el cas de Rússia amb el govern actual.

Per això l'expert avisa: “no veurem Putin darrere de les reixes a la Haia prompte, potser mai”. A pesar d'aquest pronòstic, insisteix que l'impacte geopolític d'aquesta ordre és “enorme” perquè obliga Rússia a modificar el seu comportament, específicament respecte als xiquets.

També et pot interessar

stats