Putin persisteix davant d'Orbán en la seua proposta per a la fi de la guerra d'Ucraïna

Per al Kremlin, a més de l'eixida de les forces de Kíiv de les regions de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson, han de complir-se altres condicions subjectes a discussió

Viktor Orban i Vladimir Putin
Viktor Orban i Vladimir Putin / KREMLIN POOL MANDATORY

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha reiterat este divendres davant del primer ministre hongarés i actual president rotatori del Consell de la UE, Víktor Orbán, la seua proposta per a posar fi a les hostilitats a Ucraïna, que planteja l'eixida de les forces de Kíiv de quatre regions del sud i l'est d'Ucraïna. "Es tracta de la retirada completa de totes les forces d'Ucraïna de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, així com de les regions de Zaporíjia i de Kherson", ha insistit el cap del Kremlin en una roda de premsa després de la trobada amb Orbán.

Putin ha assenyalat que Rússia no busca un "simple alto el foc" o una pausa en el conflicte, sinó que incideix en la seua proposta de “solució plena i definitiva". La visió de Moscou sobre la fi de la guerra va ser presentada fa unes setmanes, ha recordat el líder rus. Per al Kremlin, a més de l'eixida de les forces de Kíiv de les regions de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson, les quals Rússia es va annexionar el setembre del 2022, han de complir-se altres condicions, que estaran subjectes a una discussió detallada en el marc d'"un possible treball conjunt", ha agregat el mandatari.

Per altra banda, ha afirmat que Orbán li ha presentat a Rússia la posició occidental sobre el conflicte, segons ell, "també des del punt de vista dels interessos d'Ucraïna". Així i tot, ha volgut “agrair al senyor primer ministre la seua visita a Moscou. La percebem com un intent de restablir el diàleg i donar-li un impuls addicional", ha volgut destacar el president.

El cap del govern hongarés, considerat el líder comunitari més pròxim a Moscou, es va entrevistar dimarts a Kíiv amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, a qui va demanar que considere la possibilitat de negociar amb Rússia un alto el foc que permeta "accelerar" les converses de pau.

Borrell: “Orbán no representa la UE”

La visita d'Orbán no ha agradat als dirigents europeus. Abans que el primer ministre hongarés arribara a Moscou, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha afirmat que Orbán "no representa la UE de cap manera". Encara que Hongria és ara l'estat membre de la UE que exerceix la presidència rotatòria del Consell fins al pròxim 31 de desembre, "això no implica cap representació exterior de la Unió", ha volgut subratllar el cap de la diplomàcia europea en un comunicat. La visita d’Orbán a Rússia és el primer viatge d'un líder occidental a este país en els últims dos anys.

També et pot interessar

stats