Putin ofereix un alto el foc si Ucraïna retira tropes de quatre regions de l'est i el sud, i renuncia a l'OTAN

El president rus subratlla que "les tropes ucraïneses han de retirar-se completament de tot el territori de les repúbliques populars de Donetsk i Luhansk, i de les regions de Kherson i Zaporíjia. Llavors les negociacions seran possibles"

Putin ha parlat este divendres a Moscou a la plana major del Ministeri d'Afers Estrangers en una intervenció transmesa per la televisió.
Putin ha parlat este divendres a Moscou a la plana major del Ministeri d'Afers Estrangers en una intervenció retransmesa per la televisió. / EFE
14 de juny 2024 - 14:23

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat este divendres que ordenarà un immediat alto el foc tan prompte com Ucraïna retire les seues tropes de les quatre regions annexionades per Moscou a l'est i sud del país i renuncie als seus plans d'ingressar en l'OTAN.

"Tan prompte com Kíiv anuncie que està disposat a esta decisió i inicie una retirada real de les tropes d'eixes regions i també comunique oficialment la seua renúncia als plans a ingressar en l'OTAN, s'impartirà immediatament de la nostra part l'orde de cessar el foc i començar negociacions", ha dit Putin en dirigir-se a la plana major del Ministeri d'Afers Estrangers en una intervenció transmesa en directe per la televisió.

El president rus ha subratllat que "les tropes ucraïneses han de retirar-se completament de tot el territori de les repúbliques populars de Donetsk i Luhansk, i de les regions de Kherson i Zaporíjia. Llavors les negociacions seran possibles".

Les tropes ucraïneses han de retirar-se completament de tot el territori de les repúbliques populars de Donetsk i Luhansk, i de les regions de Kherson i Zaporíjia. Llavors les negociacions seran possibles.

Ha indicat que es refereix al territori administratiu d'eixes quatre regions quan Ucraïna va aconseguir la independència de l'URSS el 1991, ja que hui dia l'exèrcit rus no les controla íntegrament.

El líder rus també ha assegurat que Rússia es compromet a garantir el replegament "segur i sense obstacles" de les unitats militars ucraïneses.

Segons ha subratllat, Rússia exigeix una Ucraïna "neutral, fora de blocs i no nuclear", al que cal sumar la desmilitarització i desnazificació del país, dos dels objectius marcats quan va ordenar l'inici de la campanya militar el febrer del 2022.

"Sense cap dubte, han de ser garantits plenament els drets, llibertats i interessos dels ciutadans russòfons d'Ucraïna; ha de reconéixer-se la nova realitat territorial; l'estatus de Crimea i Sebastòpol, i les repúbliques de Donetsk i Luhansk, i les regions de Kherson i Zaporíjia com a ens de la Federació Russa", ha afegit.

Considere que Rússia proposa una variant que permetrà posar fi realment a la guerra a Ucraïna. És a dir, cridem a passar una tràgica pàgina de la història

Compromisos en acords internacionals i cancel·lació de totes les sancions a Rússia

Putin ha ressaltat que tots estos compromisos han de ser encunyats com a acords internacionals, la qual cosa inclouria també "la cancel·lació de totes les sancions contra Rússia".

"Considere que Rússia proposa una variant que permetrà posar fi realment a la guerra a Ucraïna. És a dir, cridem a passar una tràgica pàgina de la història", va dir.

Al mateix temps, Putin ha advertit que "si Kíiv i les capitals occidentals renuncien a això, com en el passat, seran, al cap i a la fi, responsables políticament i moralment de la continuació del vessament de sang".

"Evidentment, la situació sobre el terreny, en el front de batalla, canviarà i no en favor del règim de Kíiv i les condicions per a l'inici de negociacions serà unes altres", ha subratllat.

Putin, que ha tornat a denunciar que l'ucraïnés Volodímir Zelenski, és un president "il·legítim" que està usurpant el poder després d'expirar el seu mandat el passat 20 de maig, va posar estes condicions en vespra de la cimera de la pau de Suïssa.

"Ja podem avançar que a Suïssa tot es reduirà a converses vagues de caràcter demagògic i una nova tanda d'acusacions contra Rússia", ha asseverat.

També et pot interessar

stats