Macron es reuneix amb el president d'Ucraïna després d'intentar salvar distàncies amb Putin en una trobada de cinc hores

El president francés va oferir un "nou mecanisme de seguretat" a Rússia a canvi de la desescalada a Ucraïna, mentre Moscou va assenyalar l'OTAN, els EUA i Kíev com els causants de la tensió

Macron es reuneix amb el president d'Ucraïna després d'intentar salvar distàncies en una reunió de cinc hores amb Putin
El president de Rússia, Vladímir Putin, rep el seu homòleg francés, Emmanuel Macron, al Kremlin / Sputnik/Kremlin (Putin)

El president de França, Emmanuel Macron, va prometre al cap del Kremlin, Vladímir Putin, un "nou mecanisme de seguretat" a Europa, a canvi d'una desescalada militar a la frontera amb Ucraïna. L'oferta l'ha plantejada durant la reunió de cinc hores que els mandataris han mantingut a Moscou a fi de rebaixar les tensions entre Occident i Rússia. En el rerefons, l'acumulació d'efectius militars russos -vora cent mil- a la regió i les acusacions dels EUA de plans per a una invasió imminent.

La llarguíssima taula en què s'ha fotografiat els mandataris, amb cadascú en una punta, simbolitzava la distància de les posicions de partida. Els dos han participat després en una roda de premsa conjunta en què si Macron s'ha recreat en els punts d'aproximació, Putin ha insistit a marcar les línies roges.

"Necessitem construir nous mecanismes que garantisquen l'estabilitat a la regió", ha explicat Macron, que durant la roda de premsa s'ha mostrat en tot moment comprensiu amb les preocupacions de seguretat de Rússia, a la qual va anomenar un país "amic" que és "part d'Europa".

Necessitem construir nous mecanismes que garantisquen l'estabilitat a la regió Emmanuel Macron - President de França

"Hem de mostrar conjuntament la voluntat que estem disposats a treballar en les garanties de seguretat, construir un nou orde de seguretat i estabilitat a Europa", va assegurar. Macron proposa "mesures concretes" per a estabilitzar la situació i conduir a la desescalada a la frontera amb Ucraïna, encara que no ha anomenat explícitament la retirada de les tropes russes. Això sí, va matisar que el nou orde ha d'erigir-se "sense revisar" els acords tancats en els últims 30 anys ni els principis fonamentals de les relacions entre els països europeus.

La posició de Kíev, clau en la desescalada

Aquest dimarts el mandatari francés viatja a Kíev per a traslladar l'oferta de la UE i la posició de Rússia al president ucraïnés Volodímir Zelenski. Macron i Putin han acordat telefonar-se després de la reunió per a revisar la situació.

"Veurem com va la visita a Kíev", va assenyalar Putin en la roda de premsa, advertint Macron que "no li serà fàcil". El president rus va acusar Ucraïna d'alimentar la tensió acumulant militars en la línia de separació de forces del Donbass, la regió separatista prorussa i d'ignorar sistemàticament "totes les opcions per a un restabliment pacífic de la integritat territorial del país a través del diàleg directe amb (les repúbliques separatistes de) Donetsk i Lugansk".

Putin va lloar "algunes de les idees i propostes" de Macron, que considera que poden servir de base per a "passos comuns" en nom de l'estabilitat del continent. Tot i qualificar "d'honorable" la missió de Macron, mai va arribar a parlar de desescalada i li va recordar que, de moment, els EUA i l'OTAN han ignorat les demandes de seguretat a llarg termini de Rússia, que considera perfectament realitzables.

No hi haurà vencedors en una guerra entre Rússia i l'OTAN Vladímir Putin - President de Rússia

"La mobilització de les nostres tropes en el nostre propi, insistisc, territori, es presenta com una amenaça d'invasió russa, en aquest cas d'Ucraïna. Suposadament, se senten amenaçats els països bàltics i altres veïns nostres. No s'entén en què es basen", va afirmar Putin després d'acusar l'OTAN d'utilitzar les actuals maniobres militars russes com a excusa per a implementar una "política inamistosa cap a Rússia".

El líder del Kremlin va criticar la política de portes obertes de l'OTAN, advertint que si bé s'acusa Rússia de "comportament agressiu", és l'Aliança Atlàntica la que s'acosta a les fronteres russes, desafia "tota lògica" i des de 2019 cataloga el règim de Moscou com "la seua principal amenaça i adversari".

En aquest sentit, va advertir que si Ucraïna entrara en l'OTAN i intentarà recuperar per la força la península de Crimea -que Rússia es va annexionar el 2014- esclataria un conflicte entre Moscou i l'Aliança. Putin va advertir que en cas d'una guerra entre el seu país i l'OTAN "no hi haurà vencedors", ja que Rússia "és una de les majors potències nuclears" i "en alguns components" supera molts països aliats.

També et pot interessar

stats