Putin dirigeix aquest dissabte exercicis militars amb míssils, mentre Ucraïna veu una possibilitat “baixa” d’invasió

Ucraïna nega la retirada de les tropes russes i assegura que el país veí manté quasi 150.000 efectius en la zona de tensió

El president ucraïnés, Volodymyr Zelensky, al centre en una visita a les tropes desplegades que va fer aquesta setmana
El president ucraïnés, Volodímmir Zelenski, al centre en una visita a les tropes desplegades, aquesta setmana / Efe

El president rus, Vladímir Putin, dirigirà aquest dissabte exercicis amb míssils balístics i de creuer. Una acció que cobra rellevància si s’atén a l'escalada de tensions entre Moscou i Occident, que tem una invasió russa després de la concentració d'uns 150.000 efectius prop de les fronteres amb Ucraïna.

Des d’Ucraïna, per la seua banda, el ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, ha afirmat aquest divendres que la possibilitat d'una invasió de Rússia a gran escala d'Ucraïna "és baixa", malgrat els advertiments dels Estats Units i d'altres països occidentals d'un eventual atac d'ací a pocs "dies".

El Ministeri de Defensa rus en un comunicat ha informat que "el 19 de febrer de 2022, sota la direcció del comandant en cap de les Forces Armades de Rússia, Vladímir Putin, es duran a terme exercicis planificats de les Forces de Contenció Estratègica, en els quals es llançaran míssils balístics i de creuer”.

El ministre ucraïnés de Defensa s’ha mostrat convençut que no incrementarà la tensió amb Rússia en les pròximes hores. "No minimitzem l'amenaça de cap manera. Però encara estimem baixa la probabilitat d'una escalada d'envergadura”, ha assegurat. "Pose l'accent una vegada més: ara es poden anunciar diferents dades i diferents dates d'alguns esdeveniments i diferents escenaris. L'exèrcit ucraïnés ha calculat tots aquests escenaris i està llest", va recalcar.

Vora 129.000 efectius de terra

Al mateix temps, el ministre de Defensa va assenyalar que no hi havia una retirada dels soldats russos a les fronteres amb Ucraïna, que va xifrar en 149.000 actualment. "Respecte a la situació al voltant de les fronteres ucraïneses. Primer, no confirmem les declaracions de la part russa sobre la retirada de tropes. Això no està ocorrent. Hi ha un moviment de forces i d'equipament militar", va indicar, al temps que va xifrar en 129.000 efectius de terra que, units als marítims i d’aviació, sumen 149.000 persones, segons va calcular Réznikov.

El ministre de Defensa d’Ucraïna també es va referir a l'increment de la tensió militar en el Donbass, on s'enfronten des de 2014 l'Exèrcit i els separatistes prorussos secundats per Moscou i on dijous es van registrar greus violacions de l'alto el foc imposat el 2015 amb l'ús d'artilleria i morters.

Aquest divendres les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk van tornar a denunciar suposats atacs de les Forces Armades d'Ucraïna en la línia de contacte, mentre que Kíev va recalcar que només dijous els separatistes van efectuar 60 atacs, 43 dels quals van ser amb armes prohibides pels aords de pau de Minsk.

També et pot interessar

stats