L'OTAN entrenarà soldats ucraïnesos per a pilotar els avions F-16

Zelenski agraeix, en arribar al G7 a Hiroshima, el canvi de rumb de l'Aliança i Rússia alerta de conseqüències colossals

Zelenski ha arribat a l'aeroport d'Hiroshima, al Japó, aquest dissabte / À Punt NTC

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha arribat aquest dissabte a Hiroshima per a participar en la reunió de líders dels estats més rics del món, el G7, i d'altres països convidats que se celebra en aquesta ciutat nipona, amb la finalitat de recaptar suports per a la defensa contra la invasió russa.

Ho fa he fet després que l’OTAN ha anunciat que entrenarà soldats ucraïnesos per a pilotar els avions F-16, tot i que no ha concretat quants aparells proporcionà ni en quin moment. L'anunci arriba després que l'assessor de defensa de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha confirmat que els Estats Units accepten l'entrega d'aquests avions de combat de fabricació nord-americana, els més abundants entre els aliats.

Zelenski ha agraït el canvi de rumb de l'Aliança, que ha traspassat així una de les línies roges que s'havia fixat per temor a la resposta de Moscou. De fet, aquest dissabte el número dos del Ministeri d'Afers Estrangers rus ha advertit de riscos colossals per a Occident si els F-16 aterren a Ucraïna.

La cimera d'Hiroshima se celebra en un moment en què els membres del G7 s'enfronten als desafiaments que plantegen la invasió russa d'Ucraïna i les tensions amb la Xina, especialment entorn de Taiwan. 

La presència de Zelenski en la cimera que se celebra en una ciutat que va ser la primera a patir un atac nuclear posa de manifest la preocupació dels governs occidentals per l'amenaça nuclear que representa Rússia.

Zelenski cerca el suport dels líders mundials

A banda de l’assistència a les reunions del G7, està previst que Zelenski en celebre d’altres bilaterals amb diversos dels mandataris assistents, entre ells l’esperada trobada amb el president estatunidenc Joe Biden. 

També s'espera que el mandatari nord-americà anuncie, després de la reunió, un paquet d'ajudes de 375 milions de dòlars que inclourà algunes armes com projectils d'artilleria, vehicles blindats i armes antitancs. Fins ara els Estats Units han enviat a Ucraïna més de 37.000 milions de dòlars en ajuda militar des que Rússia va iniciar la invasió, el febrer del 2022.

A més, també està previst que el president ucraïnés es reunisca amb els líders de l’Índia, Narendra Modi, i del Brasil, Lula da Silva, dos països convidats a la cimera que no s’han distanciat comercialment de Rússia, malgrat els intents d’occident d’aïllar Moscou per aquesta via.

També et pot interessar

stats