Economia, canvi climàtic i la invasió d’Ucraïna, entre els temes que tractarà la cimera del G7 que comença a Hiroshima

Volodímir Zelenski té previst acudir a la trobada del Japó el cap de setmana

Part dels líders dels països que integren el G7 dipositen corones de flors en el monument a les víctimes d'Hiroshima hores abans del començament de les reunions
Una part dels líders dels països que integren el G7 depositen corones de flors al monument a les víctimes d'Hiroshima hores abans del començament de les reunions / Ministeri d'Afers Estrangers (Reuters)

Amb l’economia mundial damunt la taula i després de mostrar els respectes a les víctimes de la bomba atòmica d'Hiroshima, els líders del G7 han començat aquest divendres la primera sessió de la cimera al Japó. El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, té previst unir-se a la cimera aquest dissabte, segons van informar fonts de l'organització d’aquesta trobada.

"Amb la cimera en aquesta ciutat, vull que parlem dels problemes als quals s'enfronta el món d'una manera franca, inclosa la crisi del canvi climàtic, la pandèmia i la invasió russa d'Ucraïna", ha manifestat el primer ministre japonés, Fumio Kishida, al començament de la trobada, que se celebra a la ciutat japonesa coincidint amb la presidència del G7, que ara mateix correspon al Japó.

El mandatari, natural d’aquesta ciutat, va fer una crida als seus homòlegs a "liderar el món prenent mesures efectives basades en els valors compartits". Fumio Kishida ha afegit que l'objectiu de la cimera és "confirmar la unió de la comunitat internacional i l'harmonia en comptes de la divisió i l'enfrontament".

A aquests debats que mantindran el Japó, els Estats Units, el Canadà, Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia també està previst que s’unisca el president ucraïnés. Zelenski té previst arribar al Japó dissabte per a participar en la jornada de reunions de diumenge, una jornada en què es tractarà la guerra d'Ucraïna.

Primer viatge a Àsia

Així mateix, en la cimera del G7 Zelenski té programats diverses reunions bilaterals amb el president nord-americà, Joe Biden, i amb el primer ministre japonés, Fumio Kishida, segons van assegurar fonts de l'executiu nipó a mitjans locals.

A pesar que algunes fonts de l’organització de la cimera van confirmar a Efe que hi ha hagut canvis en l'agenda de diumenge amb la finalitat d’acomodar la participació presencial de Zelenski. No obstant això, ni el Ministeri japonés d'Exteriors ni la Casa Blanca han confirmat l’assistència del líder ucraïnés a la cita d'Hiroshima.

Si finalment Zelenski es desplaça al Japó, seria el primer desplaçament del president ucraïnés a Àsia des que Rússia va començar la invasió. 

També et pot interessar

stats