La producció mundial de cocaïna, en màxims històrics: s'ha duplicat en una dècada

L'informe anual de l'ONU adverteix que la producció i la demanda s'han disparat, en paral·lel a la incorporació de més grups criminals a l'explotació de la droga

Imatge d'arxiu d'una incautació de cocaïna
Imatge d'arxiu d'una incautació de cocaïna / Stanislavskyi (Shutterstock)

La guerra contra la cocaïna s'està perdent. La producció mundial està en màxims històrics, la demanda s'ha disparat i cada vegada hi ha més grups criminals implicats en el procés. Ho adverteix l'ONU en l'anàlisi anual sobre l'estupefaent, que ha presentat a Viena. L'Informe Mundial sobre Cocaïna 2023 assegura que l'oferta està en nivells rècord: el 2020 es van produir prop de 2.000 tones de clorhidrat de cocaïna, més del doble que l'any 2014. Aquesta substància, de màxima puresa, es talla i s'adultera per a maximitzar els guanys dels narcotraficants, per la qual cosa la quantitat de droga que arriba al mercat és molt superior.

Les confiscacions estan també en nivells rècords (2.000 tones el 2021), amb un creixement relativament superior al de la producció que, tanmateix, continua desbordant la reacció policial.

L'increment es deu tant a l'expansió del cultiu d'arbust de coca (un 35% entre 2020 i 2021) com a l'R+D: les millores en el procés de transformació en cocaïna. Es produeix més i millor, perquè també es demana més una droga històricament associada al desenvolupament econòmic. Segons l'informe, els narcotraficants estan ampliant el mercat, expandint-se ara a Àfrica i Àsia.

Els grans ports del mar del Nord (Anvers, Rotterdam i Hamburg) han substituït a Espanya i Portugal com els llocs preferents d'entrada de la cocaïna a Europa Occidental. Només a Anvers es van confiscar el 2021 quasi 90 tones de cocaïna, mentre que a Rotterdam en van ser més de 70. La fórmula habitual és l'entrada en contenidors, aprofitant l'enorme activitat comercial als ports.

El narcotràfic aprén de la persecució policial. Està diversificant les rutes des de Colòmbia, obrint alternatives per Centreamèrica, des d'on s'envia cada vegada més cocaïna cap a Europa. El sud-est del continent europeu i l'Àfrica Occidental i Central són a zones cada vegada més determinants en la distribució internacional.

Al mateix temps, cada vegada hi ha més grups criminals implicats en el negoci. La desmobilització de les FARC ha obert la selva colombiana a tota menta d'organitzacions locals i estrangeres, sobretot de Mèxic i dels Balcans, que segons l'informe han tancat nous pactes comercials amb els productors locals a les regions productores de coca. En paral·lel s'han consolidat noves figures delictives, com els anomenats "proveïdors de serveis", grups especialitzats que ofereixen "assistència" en tota la cadena de subministrament a canvi d'una tarifa o comissió. En aquest calaix de sastre participen des de bandes de motoristes a Bèlgica fins a grups de delinqüència organitzada connectats a Guatemala.

També et pot interessar

stats