Primeres dimissions mentre conclou la recerca de supervivents en l’explosió de Beirut
La comunitat internacional mobilitzarà prop de 250 milions d’euros en ajuda d’urgència per a la població del Líban.
Sis dies després de la devastadora explosió al port de Beirut hi ha poca esperança de trobar supervivents davall dels enderrocs, mentre les protestes al carrer ja han provocat les tres primeres dimissions polítiques, els ministres d’Informació, Medi Ambient i Justícia.
La ministra libanesa d’Informació, Manal Abdel Samad, ha dimitit aquest diumenge en considerar que continua havent-hi “resistència” a acceptar els canvis que exigeix la població després de la tragèdia, que ha deixat de moment 158 morts i uns 6.000 ferits. “Davant l’horror de la catàstrofe, per respecte a les ànimes de les víctimes innocents, en solidaritat amb els ferits i les seues famílies, sentint el dolor de les famílies dels desapareguts”, ha expressat hores després el titular de Medi Ambient, Damianos Kattar.
També la ministra de Justícia, Marie Claude Najem, ha presentat aquest dilluns la dimissió com a resposta a les protestes contra l’executiu, a més d’expressar la voluntat d’escoltar “la voluntat del poble” i convocar eleccions anticipades.
Mentrestant, als carrers de Beirut la ràbia i la indignació ciutadanes han tornat a incitar protestes violentes, després que dissabte els manifestants assaltaren les seus de diversos ministeris i s’enfrontaren amb la Policia, amb un resultat de 250 ferits i un agent mort. Aquest diumenge les forces de seguretat i els manifestants es van llançar gasos lacrimògens, pedres i material incendiari als voltants del Parlament, al centre de la capital libanesa.
Fi de la primera fase de rescat
L’exèrcit libanés ha donat per conclosa la primera fase de les tasques de recerca i rescat, sense que els equips locals i internacionals hagen trobat supervivents. El cap del batalló d’enginyeria de l’Exèrcit libanés, Rojeh Khoury, ha explicat que després de tres dies “l’esperança de trobar persones amb vida ha disminuït”, però que continuen els treballs per a recuperar els cadàvers de davall dels enderrocs.
Mentre concloïa aquesta primera fase de salvament, ha tingut lloc una videoconferència internacional de suport a Beirut i a la població libanesa organitzada per París al costat de Nacions Unides. Però l’ajuda ve amb condicions. “Aquest oferiment d’ajuda inclou igualment un suport a una investigació imparcial, creïble i independent sobre les causes de la catàstrofe. És una petició forta i legítima del poble libanés. És una qüestió de confiança”, ha dit aquest diumenge el president francés, Emmanuel Macron. En la videoconferència s’han compromés a mobilitzar 252,7 milions d’euros en ajuda d’urgència per a la població del Líban, segons ha informat l’Elisi.
La deflagració es va originar en un magatzem del port de Beirut on es trobaven quasi 3.000 tones de nitrat d’amoni des del 2014 sense les mesures de seguretat adequades, segons va admetre el primer ministre libanés, Hassan Diab. Però encara es desconeix què va provocar la detonació.