La primera ministra d'Escòcia renunciarà al carrèc després de huit anys

Nicola Sturgeon havia xocat amb el govern britànic per la llei de canvi de gènere i la proposta d'un segon referèndum d'independència

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, en una imatge d'arxiu
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, en una imatge d'arxiu / Reuters

La líder del Partit Nacional Escocés (SNP, en anglés), Nicola Sturgeon, dimitirà com a ministra principal d'Escòcia després de huit anys al capdavant de l'executiu autonòmic, segons avança la cadena BBC. L'anuncia oficial el té previst fer una conferència de premsa a Edimburg.

La dimissió té lloc setmanes després que el govern britànic anunciara que bloquejaria una llei escocesa que facilita el reconeixement del canvi de gènere.

Sturgeon, favorable a un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia, va succeir Alex Salmond el 2014 després de la victòria del no en el plebiscit sobre l'escissió celebrat a Escòcia. La ministra havia manifestat la seua intenció de convocar un segon referèndum d'independència a l'octubre.

El Tribunal Suprem del Regne Unit va dictaminar l'any passat que el Parlament autònom d'Escòcia no té competències per a convocar una consulta sobre l'escissió sense el consentiment de l'executiu britànic, en entendre que es tracta d'“assumptes reservats al Parlament britànic”.

En el primer referèndum, celebrat el 18 de setembre de 2014, Escòcia va votar amb un 55,3% en contra de la separació de la resta del Regne Unit, mentre que el 44,7% va donar suport a la independència. 

També et pot interessar