El president de Portugal encarrega a Montenegro formar govern després del tomb a la dreta

El recompte del vot exterior confirma la victòria de la coalició conservadora Aliança Democràtica, però la ultradretana Chega supera els dos partits tradicionals entre els residents a l'estranger

El primer ministre portugués, Luís Montenegro, compareix davant de la premsa després de reunir-se amb Rebelo de Sousa
El primer ministre portugués, Luís Montenegro, compareix davant de la premsa després de reunir-se amb Rebelo de Sousa / Pedro Nunes (Reuters)

El conservador Luís Montenegro, líder de la coalició Aliança Democràtica (AD) i guanyador de les eleccions legislatives de Portugal del 10 de març, és ja oficialment el primer ministre. El president del país, Marcelo Rebelo de Sousa, l'ha nomenat en la matinada d'aquest dijous, just després de finalitzar el recompte del vot exterior que confirma la victòria del seu partit, i li ha encomanat formar govern. L'aspirant ha informat en una breu compareixença que d'ací a una setmana, el 28 de març, farà pública la composició del seu equip i que prendrà possessió el 2 d'abril.

Montenegro accedeix al càrrec amb només 80 dels 230 diputats que conformen el Parlament portugués, però manté la negativa a pactar amb l'extrema dreta encarnada per Chega, que s'ha disparat fins a consolidar-se com a tercera força política amb 50 escons. El nou primer ministre conservador tindrà molt difícil governar el país amb un Partit Socialista (PS) que ha obtingut 78 parlamentaris, a només dos de distància, i que continua ferm en l'aposta d'exercir el paper d'oposició.

La designació oficial de Montenegro com a primer ministre lusità s'ha retardat fins ara pel recompte del vot emigrant, que està pendent d'incorporar-se als resultats electorals. D'aquest escrutini depenien els últims quatre escons que quedaven per adjudicar en el Parlament de Portugal. Finalment, un ha anat a parar a l'aliança AD, un altre al PS i els dos restants a l'ultradretà Chega, que ha donat la sorpresa en imposar-se a les dues formacions tradicionals entre els portuguesos residents a l'estranger.

Per darrere dels tres partits més votats han quedat Iniciativa Liberal amb huit seients, el Bloc d'Esquerra amb cinc, CDU-PCP —l'aliança dels comunistes amb els verds— amb quatre, l'ecologista Livre també amb quatre, i l'animalista PA amb un.

La victòria del dirigent conservador Montenegro posa fi a nou anys d'executius socialistes liderats per António Costa i suposa la tornada al poder del Partit Social Demòcrata (PSD, de centredreta), la formació que encapçala la coalició AD. El nou executiu està abocat a governar en minoria perquè, de moment, descarta el pacte amb Chega que li donaria la majoria absoluta. El primer obstacle que haurà de superar és l'aprovació del pressupost i, si no ho aconsegueix, no es pot descartar una nova convocatòria electoral.

També et pot interessar

stats