El president de Níger adverteix que el Sahel pot caure sota la influència russa

Els colpistes asseguren que qualsevol acció militar dels països de la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental tindrà "una resposta immediata"

El president de Níger, Mohamed Bazoum, en una imatge d'arxiu
El president del Níger, Mohamed Bazoum, en una imatge d'arxiu / Temilade Adelaja (Reuters)

El deposat president nigerí, Mohamed Bazoum, va advertir dijous en una columna publicada en el periòdic The Washington Post que, si prospera el colp d’estat al país africà, la regió del Sahel podria caure sota el control de Rússia. En paral·lel a aquesta afirmació, la junta colpista de Níger advertia aquest dijous que qualsevol acció militar per part dels països membres de la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental (Cedeao) contra el seu país tindrà "una resposta immediata i sense preavís" de l'exèrcit nigerí.

"Amb una invitació oberta dels conspiradors i els seus aliats regionals, tota la regió central del Sahel podria caure sota la influència russa a través del grup Wagner, el terrorisme brutal del qual s'ha vist clarament a Ucraïna", assegurava Bazoum en el seu article.

En l'escrit, el mandatari va criticar també països veïns com Mali i Burkina Faso per "donar suport al colp il·legal" i els va acusar d'emprar mercenaris de Wagner "a costa de la dignitat i els drets dels seus ciutadans".

Bazoum va fer, a més, una apassionada defensa del que fins ara era seu govern i va remarcar que el país és més segur que en els últims quinze anys.

Washington demana l’alliberament del president

Aquest dijous, quan se celebrava el Dia de la Independència de Níger, el president estatunidenc, Joe Biden, va llançar un missatge en què demanava l'alliberament immediat del seu homòleg nigerí, i urgia a "preservar la democràcia guanyada amb tant d'esforç" al país.

El mandatari estatunidenc, no obstant això, va evitar referir-se al que està succeint com un "colp d'estat", una postura defesa el dimecres pel portaveu del Departament d'Estat, Matthew Miller, que considera que la situació es pot revertir amb la tornada al poder de Bazoum.

També dimecres passat, Washington va ordenar l'eixida del personal no essencial de la seua ambaixada a la capital, Niamey, que ha suspés els serveis quotidians per a només tramitar assistència d'emergència a ciutadans estatunidencs al país.

Ara com ara, els Estats Units té a Níger uns 1.100 soldats dedicats a tasques antiterroristes, vigilància i d'intel·ligència, en cooperació amb les forces nigerines. De moment, el govern estatunidenc no ha donat senyals que de replegament d'aquests militars del país.

Els colpistes denuncien acords amb França

Mentrestant, els militars colpistes feien l'advertència que si hi ha una ingerència militar dels països de la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental, aquesta tindrà una ràpida resposta de l'exèrcit nigerí. L’advertència es va fer mitjançant un comunicat llegit pel coronel major Amadou Abdramane, membre de la junta militar autodenominada Consell Nacional de Salvaguarda de la Pàtria (CNSP).

En un altre dels comunicats llegits per Abdramane, la junta colpista va fer una crida a la població perquè es mantinguen a l’aguait contra "els espies i les forces armades estrangeres" i els exhorta a transmetre a les autoritats més pròximes "tota informació relativa a l'entrada o moviment d'individus sospitosos".

A més, els colpistes van denunciar tots els acords i protocols de cooperació de seguretat i defensa signats amb França, al mateix temps que van anunciar ―per decret signat pel líder Abdurahamane Tiani― el cessament dels ambaixadors de Níger a França, Nigèria, Togo i els Estats Units.

També et pot interessar

stats