La premsa es polaritza en l'era de les fake news

Amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, Reporters sense Fonteres publica la classificació mundial per països i Espanya se situa en una posició "bastant bona"

Marine Le Pen i la premsa durant l'última campanya electoral
Marine Le Pen i la premsa durant l'última campanya electoral / Yves Herman (Reuters)
03 de maig 2022 - 15:21

Reporters sense Fronteres (RSF) ha publicat un any més la classificació mundial de la llibertat de premsa amb motiu del dia internacional que reivindica la situació al sector. Els resultats d'aquest últim informe posen de manifest els efectes negatius de l'espai digital globalitzat i sense regulació, un fet que afavoreix les informacions falses i la propaganda. Així, l'ONG subratlla una doble polarització: la mediàtica, la qual genera fractures dins dels països, i la polarització dels estats a escala internacional.

Aquesta classificació mundial de la llibertat de premsa avalua les condicions en què s'exerceix el periodisme a 180 països i dibuixa un mapa ple de desigualtats. L'espectre entre les societats més obertes, d'una banda, i els règims despòtics que controlen els mitjans de comunicació, de l'altra, debilita els principis democràtics en diferents nivells i intensifica les tensions nacionals i internacionals.

La propaganda de guerra i l'aïllament informatiu

RSF destaca el cas de la guerra d'Ucraïna com un exemple de conflicte internacional "preparat mitjançant una guerra de propaganda". Però no només els poders polítics impregnen la premsa durant la guerra, sinó que els governs poden aprofitar unes altres conjuntures com ara la pandèmia. L'organització denuncia que la Xina ha utilitzat el seu arsenal legislatiu per a confinar la població i aïllar-la de la resta del món, de manera especialment repressiva a Hong Kong. Així, segons aquesta classificació, els països on la llibertat de premsa està més restringida és a Corea del Nord, Eritrea i l'Iran.

Europa encapçala la llista i Espanya empitjora

L'estat espanyol se situa enguany en la posició número 35 del rànquing, quan l'any passat estava en la que fa 29. RSF argumenta la posició d'Espanya pel fet de tindre "uns mitjans més subjectius i una precarització creixent de la professió, a pesar de la millora de la seguretat dels periodistes i els avanços legislatius". Així i tot, l'ONG explica que enguany els criteris de classificació són més estrictes i això afecta en part aquest registre del pitjor resultat d'Espanya. De fet, segons el balanç de RSF, en termes generals, el 2021 no ha sigut un any tan negatiu per al periodisme a Espanya, ja que el context polític no ha afectat seriosament la llibertat de premsa ni tampoc els moviments antivacunes hi han sigut excessivament bel·ligerants.

A la resta del continent europeu, les democràcies escandinaves encapçales el rànquing com ho han fet també en anys anteriors. Països com ara França, Portugal o Irlanda milloren la posició i, en canvi, uns altres com Itàlia o Alemanya empitjoren enguany.

També et pot interessar

stats