Portugal reelegeix president Rebelo de Sousa, l'estabilitat davant la tempesta Covid

Ha sigut el triomfador en un dia marcat per l'abstenció, un 60,51%, l'avanç de l'ultradretà André Ventura i l'afonament de l'esquerra.

Als seus 72 anys, Marcelo Rebelo de Sousa estrenarà al març el seu segon mandat presidencial de cinc anys
Als seus 72 anys, Marcelo Rebelo de Sousa estrenarà al març el seu segon mandat presidencial de cinc anys / Mario Cruz

Portugal ha reelegit el carismàtic Marcelo Rebelo de Sousa per a ocupar la presidència per cinc anys més en unes eleccions inèdites marcades pel confinament imposat per la Covid, que colpeja amb duresa al país amb més de 200 morts diaris en l'última setmana. El president ha sigut el gran triomfador i s'ha imposat amb un 60,72% dels vots en una jornada marcada per l'abstenció, un 60,51%, l'avanç de l'ultradretà André Ventura i l'afonament de l'esquerra. En segon lloc apareix l'exeurodiputada socialista, Ana Gomes, amb 12,9%, i després sorgeix Ventura amb l'11,9%, un enorme creixement en comparació amb l'1% de vots que va obtindre en les primeres eleccions nacionals a les quals es va presentar, les legislatives de 2019.

Més de 9,9 milions d'electors, un milió i mig a l'estranger, estaven cridats a les urnes per a triar el cap de l'Estat en plena tercera onada de pandèmia. "La nostra primera missió és combatre la pandèmia", ha afirmat el president portugués, Marcelo Rebelo de Sousa, després de confirmar-se el seu triomf. Rebelo, ha expressat la seua voluntat de ser el "president de tots i cadascun dels portuguesos, pròxim, que no siga dels bons contra els dolents". "La confiança ara renovada és tot menys un xec en blanc", ha dit en la seua primera intervenció després de les presidencials.

Als seus 72 anys, Marcelo Rebelo de Sousa estrenarà al març el seu segon mandat presidencial de cinc anys, després d'afermar la seua base en la dreta conservadora i arrapar suports entre els votants socialistes. Aquest polític conservador, carismàtic i pròxim als ciutadans, és conscient del desafiament que assumeix en el seu país. Serà un àrbitre disposat a intervindre en cas necessari, com ha fet durant el seu primer mandat. Entre les seues atribucions, dissoldre el Parlament, convocar eleccions i fins i tot vetar lleis.

A més, no ha dubtat a estirar de tant en tant les orelles al govern del socialista António Costa. La seua excel·lent relació no ha estat exempta de topades, la més sonada en 2017, després dels incendis que van deixar un centenar de víctimes i que van derivar en la renúncia d'una ministra. Tampoc s'ha mossegat la llengua en les últimes setmanes, en plena campanya electoral, sobre la gestió de la tercera onada de la pandèmia que ha convertit Portugal en el primer país del món quant a nombre de contagis per habitant.

La ultradreta Chega passa de l'1% a un 12% dels vots

Amb un missatge populista que replica els tòpics de l'extrema dreta europea, André Ventura, el líder de Chega! ('Prou!'), ha aconseguit amb aquesta campanya electoral una projecció impensable. Aquest excomentarista esportiu de 38 anys ha sabut aprofitar el descontentament dels votants de dreta i el cansament d'un electorat per a guanyar pes polític. Es defineix com a "liberal i conservador" i agita la crispació en un país dominat per la contenció i els consensos polítics.

André Ventura ha destacat que "aquesta és una nit històrica en què la dreta a Portugal s'ha reconfigurat completament". "Per primera vegada un partit declarat antisistema ha trencat l'espectre de la dreta tradicional". "Esclafem l'extrema esquerra a Portugal", ha arengat Ventura, en referència als rivals, Marisa Matias, del Bloco de Esquerda, i el comunista João Ferreira, que van obtindre 3,9% i 4,2%, respectivament.

L'esquerra, la gran derrotada

En contrast amb la pujada de la ultradreta, l'esquerra ha sigut la gran derrotada d'aquestes eleccions. La suma dels vots dels tres candidats esquerrans a penes supera el 20%. L'exeurodiputada socialista Ana Gomes, que no va rebre el suport oficial del Partit Socialista per a la seua candidatura, obté el segon lloc amb el 12,9% dels vots. Molt per davall del 37% que va tindre el PS en les eleccions generals. Centristes i socialistes moderats van optar per Rebelo de Sousa, mentre que l'esquerra s'ha mobilitzat menys que la dreta i ha votat Matías i el comunista João Ferreira.

Costa demana al president que mantinga la cooperació institucional

El primer ministre portugués, el socialista António Costa, ha demanat a Marcelo Rebelo de Sousa que mantinga la "fructífera cooperació institucional" amb el seu govern durant el seu segon mandat presidencial després de confirmar-se el seu triomf en les eleccions celebrades aquest diumenge.

També et pot interessar

stats