La policia ucraïnesa ha registrat més de 16.000 morts per la guerra

Els Estats Units entrenarà al seu territori soldats ucraïnesos en l'ús de les bateries antiaèries Patriot, que Washington ha anunciat que enviarà a Ucraïna

Militars ucraïnesos disparen una arma antiaèria a Bajmut
Militars ucraïnesos disparen una arma antiaèria a Bakhmut / Clodagh Kilcoyne (Reuters)

La Policia Nacional d'Ucraïna ha registrat el 2022 la troballa de 16.502 cossos de víctimes de la guerra des de l'inici de la invasió russa, segons dades publicades pel centre de drets humans Zmina.

Els morts s'han comptabilitzat entre el 24 de febrer del 2022 i el 3 de gener d'enguany. A quasi una tercera part els van trobar a la regió oriental de Donetsk, sota control parcial de forces prorusses.

En aquesta província, annexionada formalment per Moscou al setembre, van morir 4.746 persones a causa de la guerra, mentre que a Khàrkiv (nord-est), ho van fer 3.748 i a Mikolaiv (sud), 2.207.

A més, la policia va descobrir un total de 21 fosses comunes als territoris recuperats per Ucraïna, que contenien 1.033 cossos, tant de civils com de soldats.

La major part dels cossos exhumats presentaven ferides de bala o causades per explosions, ha detallat la policia en la seua resposta a l'organització de drets humans.

Els EUA entrenaran al seu territori soldats ucraïnesos

Els Estats Units entrenaran soldats ucraïnesos en l'ús de les bateries antiaèries Patriot, que Washington ha anunciat que enviarà a Ucraïna.

Una bateria Patriot acostuma a incloure un radar que detecta i segueix l'objectiu, ordinadors, generadors i una estació de control, a més de huit minillaçandores amb quatre míssils llestos per a disparar.

El portaveu del Pentàgon, general de brigada Pat Ryder, ha explicat que l'entrenament començarà la setmana vinent amb un grup de 90 i a 100 uniformats ucraïnesos a Fort Sill, a Oklahoma.

Rússia avança cap a Soledar, en la seua primera victòria en sis mesos a Ucraïna

Rússia avança cap a Soledar, una localitat estratègica en l'est d'Ucraïna, en la que seria la primera victòria dels últims sis mesos, que no ha pogut consumar encara per la resistència ferotge de les tropes ucraïneses.

La caiguda de Soledar seria el primer triomf de les forces russes a Ucraïna des de la conquesta de la ciutat de Lissitxansk, regió de Lugansk, al començament del juliol del 2022.

Mentre Rússia eleva la pressió sobre les tropes ucraïneses en Soledar, Kíiv no es dona per vençut i continua emprant grans recursos per a defensar la ciutat i detindre així la renovada ofensiva enemiga a la regió a l'espera de l'arribada de més ajuda militar.

Paral·lelament, la intel·ligència britànica assenyalar en el seu informe diari que les tropes russes i unitats de Wagner possiblement controlen ja gran part de Soledar.

Les forces russes han envoltat pràcticament el nucli urbà, però les tropes ucraïneses encara controlen la part occidental.

Altres fronts oberts

La captura de Soledar és un dels principals objectius per a Moscou, ja que el seu control obriria als russos el camí cap a Bakhmut, Kramatorsk i Sloviansk, els principals bastions ucraïnesos al Donbàs.

Els punts estratègics de Kreminna i Svatove també continuen en l'epicentre dels combats. Precisament, a Kreminna, a la regió de Lugansk, els soldats ucraïnesos haurien aconseguit certs avanços els últims dies.

També et pot interessar

stats