Pedro Castillo, proclamat president electe del Perú després d'un escrutini renyit

La rival Keiko Fujimori admet el triomf del líder esquerrà després que la justícia haja desestimat les acusacions de frau, però insisteix a dir que és "il·legítim"

El president electe, Pedro Castillo, celebra la seua proclamació oficial
El president electe, Pedro Castillo, celebra la seua proclamació oficial / Sebastian Castaneda (Reuters)

Mes i mig després dels comicis celebrats al Perú i d'un ajustat escrutini ja hi ha oficialment president electe. El Jurat Nacional d'Eleccions ha proclamat aquest dilluns guanyador de la segona volta electoral el professor rural i dirigent sindical d'esquerres Pedro Castillo, que s'ha imposat a la candidata rival, la conservadora Keiko Fujimori, per a penes 44.000 paperetes. 

Un triomf molt estret que s'ha vist retardat per les més de mil impugnacions que ha presentat Fujimori, en què denunciava sense proves fefaents un suposat "frau" i demanava anul·lar sufragis de l'adversari. Després de declarar infundats els últims recursos legals de la líder del partit de dreta Força Popular, el tribunal electoral ha confirmat en una sessió per videocomferència els resultats electorals del passat 6 de juny: Castillo, al capdavant de Perú Lliure, va obtindre el 50,12% dels vots, davant el 49,87% aconseguit per Fujimori. Hores abans de la proclamació oficial de Castillo com a guanyador, la conservadora ha dit que acceptava el nomenament perquè "és el que mana la llei i la Constitució", tot i considera-lo "il·legítim". 

Discurs reformista i nova Constitució 

La proclamació de Castillo es produeix huit dies abans del canvi presidencial, previst per al 28 de juliol. En aquesta data el Perú celebrarà els 200 anys de la independència i l'actual president interí, Francisco Sagasti, cedirà la prefectura de l'Estat a Castillo, un professor rural, originari de la regió andina de Cajamarca, al nord del país. El nou president, que ocuparà el càrrec fins a 2026, arriba amb un discurs profundament reformista que inclou una nova Constitució en considerar que la vigent, sorgida de l'"autocolp" d'Estat de l'expresident Alberto Fujimori el 1992, ha impulsat una economia neoliberal el progrés econòmic de la qual no hi ha solucionat les profundes desigualtats.

Poc després de participar en la proclamació oficial dels resultats, Castillo s'ha dirigit als seus seguidors amb un missatge de deu minuts en què ha promés estabilitat i ha fet una crida "a la més àmplia unitat del poble peruà" perquè la seua gestió permeta que el país sud-americà siga "més just, més sobirà, més digne i més humà". "Porte ací el cor obert per a tots i cadascun de vostés. No hi ha rancor", ha assenyalat, en al·lusió a la polaritzada campanya que va disputar amb Fujimori. Així, ha demanat a la seua oponent política que no es posen "més barreres, ni més obstacles" per a tirar avant el país. També ha ratificat el seu compromís per a lluitar contra la corrupció i ha assegurat que s'oposa a "qualsevol cosa que vaja en contra de la democràcia".

"Il·legítim" per a Fujimori

La filla de l'expresident Alberto Fujimori (1990-2000) continua insistint en un suposat "frau sistemàtic" des del dia posterior a l'elecció, quan veia irreversible la que ha sigut la tercera derrota consecutiva, després d'haver-se quedat també a les portes de la presidència el 2011 contra Ollanta Humala, i el 2016 davant Pedro Pablo Kuczynski. Fins ara ni ella ni els seus aliats han presentat una prova fefaent de les irregularitats que denuncien.

Fujimori s'ha postulat en aquestes eleccions mentre afronta una acusació de més de 30 anys de presó en la causa Odebrecht per presumpte blanqueig de diners en el finançament irregular d'anteriors campanyes electorals.

També et pot interessar

stats