Partits i sindicats d'Itàlia demanen il·legalitzar els moviments neofeixistes
Demanen una resposta contundent després de les manifestacions violentes de dissabte a Roma pel passaport Covid, en les quals es va destrossar la seu d’un sindicat i es va assaltar un hospital
Itàlia es planteja il·legalitzar els moviments neofeixistes després del caos que va viure Roma dissabte a la nit amb l'assalt d'un sindicat i un hospital arran de les protestes per l’obligatorietat dels sanitaris de tindre el passaport Covid.
Un dels qui aposta per aquesta il·legalització és Maurizio Landini, el secretari general del sindicat amb més pes del país, la CGIL, la seu del qual fou atacada enmig d'unes violentes manifestacions convocades, en teoria, per a protestar contra l'obligatorietat del passaport sanitari. "Totes aquelles formacions que s'identifiquen amb el feixisme han de ser dissoltes. És el moment de dir-ho clarament", va indicar el líder sindical.
La nit de dissabte fou caòtica a Roma. Vora 10.000 manifestants, entre els quals hi havia nombrosos militants del moviment neofeixista Forza Nuova, van marxar pel centre de la capital italiana mentre proferien insults cap al govern d'unitat nacional de Mario Draghi i també contra la premsa. La tensió augmentà inevitablement quan els manifestants van llançar petards i bombes de fum a la seu de l'executiu italià, cosa que va desencadenar la reacció dels antidisturbis, que van respondre amb mànegues d'aigua a pressió i càrregues per a frenar les accions violentes.
Dotze detinguts i trenta-huit policies ferits
Durant el recorregut, els manifestants violents també van irrompre a la seu nacional del sindicat CGIL i van destrossar-ne la planta baixa. Els enfrontaments van acabar amb 38 policies ferits, 600 manifestants identificats i 12 detinguts, entre els quals es trobava el líder nacional de Forza Nuova, Giuliano Castellino, i el responsable romà, Roberto Fiore, així com un altre antic membre dels extints Nuclis Armats Revolucionaris (NAR).
També durant la nit de dissabte, una trentena de manifestants van assetjar el servei d'Urgències de l'hospital Umberto I i hi van ferir quatre persones: dues infermeres, una amb un colp de botella al cap, i dos agents de seguretat.
Landini ha assegurat que allò que es visqué dissabte a la nit a Roma va ser "un atac a la democràcia" i "una ofensa a la Constitució" republicana, que prohibeix la reorganització "sota qualsevol forma" del Partit Feixista. Per aquesta raó, s’ha convocat una manifestació nacional dissabte que ve amb el lema “Mai més feixisme”.
La proposta del secretari general del sindicat més important del país d'il·legalitzar les organitzacions neofeixistes l’han secundada diversos polítics de l'esquerra italiana.
El ministre de Treball i Polítiques Socials, Andrea Orlando, considera que la proposta de Landini "té elements de fonament significatius" perquè, a parer seu, s'han de "construir instruments per a defendre la República i la democràcia d'una manera més eficaç".
El diputat del Partit Demòcrata, Emanuele Fiano, sovint objecte d'atacs per la seua ascendència jueva, ha avançat que aquest dilluns presentarà una moció urgent en la Cambra de Diputats per a demanar la dissolució dels moviments feixistes.
La mateixa exigència va arribar de l'Associació Nacional dels Partisans d'Itàlia (ANPI) que, com molts altres polítics, va parafrasejar l'expresident Sandro Pertini, emblema de l'antifeixisme: "El feixisme no és una opinió, sinó un crim".
Per la seua banda, el líder del Moviment Cinc Estreles, Giuseppe Conte, ha demanat una acció judicial ràpida.
La condemna a la violència dels grups feixistes també va arribar des de la ultradreta, a pesar que va deixar clara la seua comprensió amb els qui es van manifestar pacíficament contra el passaport sanitari.