El Parlament rus ratifica l'annexió del 15% d'Ucraïna

Les pròximes 48 hores la Duma i el Senat rus ratificaran els tractats d'annexió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, tot i l'avanç de l'exèrcit ucraïnés

El president rus, Vladímir Putin, celebra l'annexió amb els líders separatistes de les regions ucraïneses
El president rus, Vladímir Putin, celebra l'annexió amb els líders separatistes de les regions ucraïneses / Sputnik (Reuters)

Rússia tanca les pròximes hores l'encaixament legal i constitucional per a la integració de les autoanomenades repúbliques de Donetsk i Lugansk, i les regions de Kherson i Zaporíjia, el 15% del territori d'Ucraïna. La cambra de diputats, la Duma, ratifica aquest dilluns els tractats d'annexió que divendres signaren els líders separatistes ucraïnesos i el president rus, Vladímir Putin. L'endemà ho farà el Senat. I ja amb la convalidació de les cambres, Putin promulgarà la llei federal que amputa formalment les regions d'Ucraïna i les incorpora territorialment i jurídica a la Federació Russa.

El Tribunal Constitucional va aprovar diumenge els tractats d'annexió signats pels caps de les regions i el president rus, després dels referèndums d'independència que la gran majoria de la comunitat internacional considera il·legals. Segons els tractats, a tota la població resident se li reconeixerà automàticament la ciutadania de la Federació Russa, llevat que expressen oficialment en el termini d'un mes la voluntat de mantindre la ucraïnesa. Les quatre regions celebraran les primeres eleccions legislatives per a elegir els seus representants polítics, ja com a territoris russos, el setembre del 2023.

Parlaran en rus i pagaran en rubles

La llengua oficial dels territoris serà el rus, encara que es permetrà l'ús de l'ucraïnés, i la moneda, el ruble. La moneda ucraïnesa, la hrívnia, es podrà emprar temporalment fins al 31 de desembre. Les estructures de seguretat i militars s'integraran en les forces armades i els òrgans policials russos. El procés d'integració política, econòmica i legal s'allargarà fins a l'1 de gener del 2026 i requerirà una reforma constitucional per a augmentar de 85 a 89 les entitats federatives russes.

Derrotes militars a Donetsk i amenaça nuclear

Contra els objectius de la integració exprés, calcada a la que es va posar en marxa per a l'adhesió de Crimea, conspira la realitat al camp de batalla. Rússia no controla el cent per cent dels territoris i les últimes setmanes només suma derrotes. En el seu avanç, l'exèrcit ucraïnés ha anunciat l'alliberament de Torske, una localitat de Donetsk, una de les quatre regions que Rússia s'ha annexionat. L'anunci té lloc hores després de la retirada de les tropes russes de Liman, un enclavament estratègic a la mateixa regió, per a evitar que les envoltara l'exèrcit ucraïnés. El retrocés ha reactivat les crítiques internes contra la gestió de la campanya militar. La més contundent ha sigut la del líder txetxé Ramzan Kadyrov, que ha instat Moscou a considerar, fins i tot, l'ús d'armament nuclear de baix rendiment.

L'amenaça nuclear ha pujat de nivell en les últimes hores després que l'OTAN haja informat els països membres que Rússia ha mobilitzat un submarí nuclear a l'Àrtic que transporta el míssil nuclear Posidó, capaç d'originar un tsunami radioactiu.

Tot mentre continua la campanya de reclutament, que podria incorporar en les pròximes setmanes també als diputats russos. El partit del Kremlin, Rússia Unida, presentarà una llei perquè els membres de la Duma puguen mobilitzar-se voluntàriament per a lluitar a Ucraïna.

També et pot interessar

stats