La falta de mà d'obra porta el Parlament grec a aprovar la regularització de 30.000 migrants

El govern explica que la mesura és “imprescindible” perquè no es frene l’economia, però hi ha veus que alerten que pot ser un reclam

Imatge d'arxiu del parlament grec
Imatge d'arxiu del Parlament grec / Beltes Alexandros (Efe)

El Parlament grec ha aprovat aquest dimarts una esmena presentada pel govern conservador que preveu concedir permisos de residència i treball a uns 30.000 immigrants irregulars per a fer front a l'escassetat de mà d'obra. L'esmena s’ha aprovat amb una àmplia majoria (262 de 300 diputats), amb vots a favor de tots els partits del Parlament, excepte les tres formacions d'ultradreta (Espartans, Solució Grega i NIKI). També ha votat en contra l'ex primer ministre i diputat de la governant Nova Democràcia (ND), Antonis Samaras, assenyalant que la legislació converteix Grècia “en un far per a atraure immigració il·legal”.

L’esmena preveu que, a partir d'ara, per a treballar de manera legal a Grècia siga suficient haver residit al país almenys tres anys, en lloc de set, no haver comés cap delicte penal i presentar una oferta de treball. Hi ha unes 30.000 persones que compleixen aquests requisits i podran incorporar-se al mercat laboral.

Segons la premsa local, falten uns 70.000 treballadors en els cultius de fruites, hortalisses i oliveres, així com en la ramaderia, mentre que també hi ha milers de llocs de treball vacants en els sectors del turisme i la construcció.

El ministre de Migració, Dimitris Keridis, ha assenyalat durant el debat de l'esmena que Grècia té un problema “de reducció de la força laboral” i que aquesta legislació és “imprescindible” perquè no s'alentisca el desenvolupament de l'economia. Per la seua banda, el ministre de Treball, Adonis Georgiadis, ha dit en declaracions a la televisió privada SKAI, que la legalització d'aquests immigrants contribuirà també a combatre el treball no declarat.

És una de les poques vegades dels últims anys en què una legislació és aprovada amb una majoria tan àmplia, amb el vot a favor tant de ND com també del principal partit d'oposició, l'esquerrà Syriza. No obstant això, el govern conservador del primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, precisa que no significa un canvi en la seua “estricta, però justa” postura en migració i protecció de les fronteres de Grècia, que és un dels principals destins d'entrada dels refugiats que volen arribar a la Unió Europea (UE).

De fet, segons l'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR), el 10 de desembre quasi 45.000 persones havien arribat a Grècia des de Turquia, més del doble que els vora 19.000 del 2022. I el país ha sigut repetidament acusat per ONG i mitjans internacionals de practicar devolucions en calent de migrants cap a Turquia al mar Egeu, fet que el Govern grec sempre ha negat.

També et pot interessar

stats