Grècia aprova per llei l'ampliació a sis dies de la setmana laboral

El sindicat majoritari del sector públic va convocar un dia de vaga general i milers de persones marxaren al Parlament

Milers de persones es manifesten davant del Parlament Grec a la plaça Syntagma
Milers de persones es manifesten davant del Parlament grec a la plaça Sintagma / Louisa Gouliamaki

El Parlament grec ha aprovat aquest divendres la nova llei laboral, impulsada pel govern conservador, que permet a les empreses imposar un sisé dia laboral i variar els horaris dels empleats per a adaptar-los a les necessitats de producció.

La reforma ha rebut el suport dels 158 diputats, d'un total de 300, de què disposa després de les eleccions del juny passat la conservadora Nova Democràcia, del primer ministre Kyriakos Mitsotakis, mentre que tots els partits de l'oposició van votar en contra, des de l'extrema dreta a l'esquerra radical.

Durant una intervenció en el Parlament prèvia a la votació, el ministre de Treball, Adonis Georgiadis, ha defensat el seu projecte de llei assegurant que “ni elimina la jornada de huit hores ni (la setmana) de cinc dies”. Així mateix, Mitsotakis sosté que la revisió eliminarà el treball no declarat i augmentarà l'ocupació en general.

Vaga general i marxa multitudinària

Però tant els sindicats com l’oposició diuen que és un atemptat contra els drets dels treballadors i que crearà condicions bàrbares. Per això, el sindicat més gran del sector públic de Grècia, ADEDY, va convocar una vaga nacional d’un dia i una marxa contra la reforma de Mitsotakis aquest dijous. Es tracta de la primera marxa des de la seua reelecció al juny, i hi han participat milers de treballadors del sector públic —inclosos professorat, metges i personal del transport.

Els manifestants han marxat al Parlament, on els legisladors debatien els canvis previstos, que, finalment, s’han aprovat aquest divendres. ADEDY, a través del seu web, va exigir la retirada del projecte de llei, però ni la vaga ni la mobilització els han servit per a aconseguir els objectius.  

El projecte de llei permetrà als empleats a temps complet obtenir una segona feina a temps parcial i treballar fins a tretze hores al dia tret que s'apliquen determinats termes, com ara un conflicte d'interessos. També permet als empresaris implementar una setmana laboral de sis dies.

“Ens deixa oberta la porta a treballar fins a tretze hores (al dia) i fins als 74”, va denunciar Lambrini Christoyanni, president del sindicat que representa els empleats del Ministeri d'Agricultura. “També posa fi a les demandes dels treballadors d'augments salarials, augments que es mereixen”, ha sentenciat.

També et pot interessar

stats