El Parlament de Finlàndia aprova per àmplia majoria l'ingrés en l'OTAN

Està pendent que Hongria i Turquia donen el seu beneplàcit a l'ingrés del país en l’organització

Vista del parlament finlandés en els moments previs a l'aprovació de l'ingrés en l'OTAN
Vista del parlament finlandés en els moments previs a l'aprovació de l'ingrés en l'OTAN / Lehtikuva (Reuters)

L'Eduskunta (parlament finlandés) ha aprovat aquest dimecres per àmplia majoria l'ingrés del país nòrdic en l'OTAN, una decisió històrica que posa fi a dècades de neutralitat militar amb la qual Finlàndia busca reforçar la seua seguretat enfront de l'agressivitat de la veïna Rússia. La mesura, aprovada per 184 vots a favor i 7 en contra, ha comptat amb el suport majoritari de tots els grans grups parlamentaris.

Després d'aquesta votació, només resta que el president finlandés, Sauli Niinistö, done el seu beneplàcit a l'ingrés i que el ratifiquen Hongria i Turquia, els dos únics països membres de l'OTAN que encara no ho han fet.

A causa de les llargues del govern hongarés i de les reticències d'Ankara, l'executiu finlandés ha decidit celebrar la votació parlamentària sense esperar al vistiplau de tots dos països per a guanyar temps i deixar tancat l'assumpte abans de les eleccions legislatives del pròxim 2 d'abril.

Hongria ha ajornat en diverses ocasions la tramitació parlamentària de la sol·licitud d'adhesió en l'OTAN de Finlàndia i Suècia, encara que en principi no s'hi oposa. En canvi, Turquia ha bloquejat el procés de ratificació fins que les dues nacions nòrdiques complisquen una sèrie de condicions recollides en l'acord tripartit signat a Madrid el juny passat.

En aquest acord, Hèlsinki i Estocolm es comprometen a permetre l'exportació d'armament a Turquia, facilitar l'extradició de presumptes terroristes kurds i perseguir les organitzacions terroristes, inclús el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Actualment, Ankara ha admés que Finlàndia ha avançat prou per a donar llum verda al seu ingrés en l'OTAN, però manté el veto a Suècia, a la qual acusa de no haver complit els pactes.

El govern turc suspengué fa cinc setmanes les negociacions trilaterals després que Estocolm permetera la celebració de manifestacions prokurdes i la crema d'un exemplar de l'Alcorà al seu territori. Està previst que les converses entre els tres països es reprenguen la setmana vinent en una reunió que se celebrarà a Brussel·les, sota l'auspici de l'OTAN. 

També et pot interessar

stats