Els països de la Unió Europea fracassen en un nou intent d’acordar un límit al gas

Alemanya continua rebutjant qualsevol preu per davall de 200 €/MWh, una cosa “inassumible” per als països que reclamen un sostre, liderats per Espanya

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecológica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, durant una de les reunions d'aquest dimarts
La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecológica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, durant una de les reunions d'aquest dimarts / Fonts diplomàtiques (Europa Press)

Els ministres d’Energia de la Unió Europea han fracassat aquest dimarts en l'intent d'acordar un límit de preus a les importacions de gas a la UE, després de deu hores de negociacions en un Consell de Ministres extraordinari amb aquest polèmic tema com a únic punt de l'agenda, segons han informat diverses fonts diplomàtiques. Així, les negociacions continuen obertes i s’obri la via perquè siguen els líders dels països els que desbloquegen la situació en la cimera d’aquest dijous. 

Aquest cas divideix des de fa mesos els Vint-i-set en un bloc que reclama un sostre per a abaratir les factures —en el qual estan Espanya, Grècia, Bèlgica, Polònia, Itàlia i Eslovènia, entre altres— i un altre que el rebutja —on estan Alemanya i els Països Baixos—, que temen que puga comprometre el subministrament.

La llarga reunió d’aquest divendres no ha aconseguit salvar les distàncies entre els dos blocs, ni tampoc el mínim de tres reunions paral·leles a la trobada formal per reconciliar posicions als marges. Malgrat els esforços tant de la presidència txeca com dels ministres, les diferències s'han revelat insalvables, de moment, de cara a aprovar el mecanisme de correcció del mercat, com l'anomena Brussel·les, per a limitar l'excessiva pujada dels preus del gas motivada per l'agressió russa a Ucraïna.

Segons han assenyalat fonts diplomàtiques, la delegació alemanya, que s’havia mostrat oberta a consultes, s’ha replegat finalment davant de la crida a l’orde de Berlín, que entén que el canceller alemany, Olaf Scholz, tindrà millors opcions per a obtindre un acord que beneficia els interessos de la seua indústria. 

Això ha fet que Alemanya haja tornat a enrocar-se en la posició inicial, rebutjant qualsevol sostre als preus del gas que es fixe per davall de 200 €/MWh, una cosa "inassumible" per al bloc de països que lidera Espanya.

Encara que l'últim text de compromís presentat per la presidència txeca havia rebaixat el límit proposat per la Comissió de 275 €/MWh fins a 200 euros (una xifra al voltant de la qual, al principi, alemanys i holandesos estaven oberts a negociar), el tancament de files des de Berlín ha truncat la via comuna.

A més d'aquest bloqueig, estan aturats dos reglaments més que la delegació espanyola condiciona a un paquet conjunt amb el límit al preu del gas: les compres conjuntes i l'acceleració dels permisos de renovables.

També et pot interessar

stats