Els països de la UE estudien una proposta que rebaixa el límit al gas a 220 euros per megawatt/hora

La decisió arriba en vespres d'una onada de fred àrtic que assota Europa i quan comença a consumir-se el gas emmagatzemat en els depòsits

Canonades del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya
Canonades del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya / HANNIBAL HANSCHKE

Els ministres d'Energia de la Unió Europea es reuneixen aquest dimarts per a desbloquejar el controvertit límit de preus a les importacions de gas, una qüestió que divideix profundament els 27 des de fa mesos. Els ministres acudeixen a la cita a Brussel·les amb un nou esborrany legislatiu, que redueix el límit a 220 euros per megawatt/hora (MWh), enfront dels 275 euros proposats per la Comissió Europea al novembre, i que relaxa també les condicions per a l'activació.

Itàlia, Bèlgica, Grècia i Polònia han proposat fixar el límit fins als 160 euros, mentre que Espanya ha advocat per un mecanisme més dinàmic; els Països Baixos han plantejat que limiten el sostre als contractes de grans compradors per a carregar els magatzems. 

Però encara no hi ha un acord, en vespres d'una onada de fred àrtic que assota Europa i quan comença a consumir-se el gas emmagatzemat en els depòsits, que fins ara superaven el 95% de la seua capacitat. A més, els preus han pujat de nou i s’han tornat a disparar els preus de l’electricitat. 

Dues normatives, a l'espera d'un avanç en les negociacions

A més, aquesta qüestió manté segrestades altres dues normatives urgents sobre energia: una sobre com començar a organitzar les compres conjuntes d’aquest hidrocarbur el 2023, que s'espera més difícil que 2022. L’altra sobre com accelerar els permisos per al desplegament d'instal·lacions de generació renovable.

Tots dos dossiers, que la Comissió Europea i Alemanya volen aprovar com més prompte millor, han sigut negociats i pactats ja entre els 27, però les capitals que advoquen pel límit de preus al gas s'han negat a adoptar-los formalment fins que no es resolga també la qüestió de la limitació de preus.

Més enllà del preu o com activar i desactivar aquest límit, un dels assumptes més complicats de la negociació és l'àmbit d'aplicació del mecanisme. Els ministres debatran si cobreix només els contractes d’un mes, o si s'amplia als de tres mesos o un any, o si es deixen fora les operacions privades no indexades, entre altres qüestions. 

"La veritat és que espere que puguem trobar una solució en els pròxims dies", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que ha assenyalat que l’acord haurà de tindre en compte el risc de reducció de demanda, la seguretat de subministrament i l'estabilitat financera.

Si els ministres encara estan enrocats després del consell extraordinari d'energia d'aquest dimarts, els líders dels països de la UE abordaran el tema del gas dijous que ve en l'última cimera europea de l'any a Brussel·les, i resoldran els últims detalls tècnics en una reunió ministerial ordinària d'Energia programada per a dilluns que ve.

També et pot interessar

stats