Nova Zelanda prohibeix les teràpies de conversió sexual a persones LGTBIQ
El parlament del país aprova un projecte de llei que contempla penes de fins a cinc anys de presó per a les persones que les apliquen
El Parlament de Nova Zelanda ha aprovat aquest dimecres una llei que prohibeix les teràpies de conversió, nom amb què es coneix el conjunt de mètodes pseudocientífics que pretenen canviar a la força l'orientació, expressió o identitat sexual dels membres de la comunitat LGTBIQ. La norma, que ha tirat avant amb 112 vots a favor i huit en contra, contempla penes de fins a cinc anys de presó per a les persones que apliquen aquestes pràctiques.
Era una de les promeses electorals de la primera ministra neozelandesa, Jacinda Arden, que naix amb la voluntat de posar fi a "un error feridor, insidiós i destructiu", en declaracions del viceprimer ministre Grant Roberston abans de la tercera votació. El polític laborista, que ha declarat públicament la seua homosexualitat, considera que l'aprovació d'aquest projecte de llei "envia un missatge de suport i afirmació de l'amor a totes les comunitats de l'arc de Sant Martí".
El text legal contempla una pena de fins a tres anys de presó si s'aplica aquest tipus de teràpies a una persona menor de 18 anys d'edat o incapacitada per a prendre decisions, així com una de cinc anys en cas que la teràpia de conversió o reorientació sexual cause un mal greu a la persona, independentment de l'edat. També obri una via perquè les víctimes puguen reclamar en els tribunals civils una indemnització per haver sigut sotmeses a aquests mètodes.
Segons un estudi realitzat per la Universitat de Waitako a Nova Zelanda el 2018, una de cada sis persones transsexuals o no binàries van manifestar que un psicòleg o conseller religiós va intentar canviar-los la identitat sexual.
Al país veí, Austràlia, creixen les peticions perquè les teràpies de conversió sexual —que l'ONU considera una forma de tortura contra la comunitat LGTBIQ—, es prohibisquen en tot el país. L'estat de Queensland, el Territori de la Capital Australiana i Victòria les il·legalitzaren a partir del 2020.