Nova trobada entre Turquia i Rússia amb l'oferiment d'Erdogan a mediar a Ucraïna

Ucraïna informa de la partida de tres vaixells amb 58.000 tones de cereals destinats a Turquia, el Regne Unit i Irlanda

Imatge d'arxiu del president rus, Vladímir Putin, amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan
Imatge d'arxiu del president rus, Vladímir Putin, amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan / Reuters

La guerra d'Ucraïna i la posició de Turquia a Síria seran els dos temes principals en l'agenda de la reunió que mantindran aquest divendres el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a la ciutat russa de Sotxi, a la vora del mar Negre.

Erdogan mostrarà en aquesta trobada la seua disposició de continuar actuant com a mediador per a aconseguir un alto el foc durador a Ucraïna, segons assenyala l'emissora pública turca TRT.

El seu últim esforç de mediació va desembocar el 22 de juliol passat en la signatura d'un acord per a l'exportació de cereals de tres ports ucraïnesos, que es coordina des d'Istanbul amb participació de delegats russos, ucraïnesos, turcs i de Nacions Unides.

El primer vaixell que navega sota aquest acord, el vaixell de càrrega Razoni, carregat amb dacsa destinada a Líban, va passar dimecres pel Bòsfor després de superar una inspecció de l'equip conjunt d'Istanbul.

Precisament, les autoritats ucraïneses han informat aquest matí de la partida del port de Txornomorsk, a la regió d'Odessa, d'un comboi de tres vaixells amb més de 58.000 tones de cereals, destinats a Turquia, el Regne Unit i Irlanda.

Aquestes operacions segueixen l'acord aconseguit el passat 22 de juliol entre Rússia i Ucraïna, per mediació de l'ONU i Ankara, per a desbloquejar les tones de cereals ucraïnesos i pal·liar la crisi alimentària mundial.

Moscou, no obstant això, ja ha recordat que l'acord signat també ha de millorar "les condicions d'accés dels fertilitzants i aliments russos al mercat internacional", segons va dir la portaveu del Ministeri d'Exteriors, Maria Zakhàrova.

Erdogan, com a garant de l'acord, ha d'assolir a Sotxi que Rússia mantinga el seu vistiplau a l'exportació de cereals mentre es debaten aspectes de les sancions financeres europees a Rússia.

Erdogan vol el vistiplau de Putin per a una operació militar turca al nord de Síria

Un altre tema sobre la taula serà l'intent d'Erdogan d'obtenir el vistiplau de Putin per a una nova operació militar turca en el nord de Síria contra les milícies kurdes, les Unitats de Protecció Popular (YPG), que ve anunciant des de fa setmanes.

En la reunió del 20 de juliol passat a Teheran, Putin es va pronunciar clarament en contra de les activitats de "forces externes" a Síria i va advocar per restablir l'autoritat de Damasc sobretot el territori.

Això deixa en dubte els plans d'Erdogan, ja que des de l'última operació turca a Síria, el 2019, les YPG ha conclòs acords de presència conjunta amb el règim sirià i les tropes russes per a evitar l'avanç de les forces turques.

Rússia és el principal suport militar del dictador sirià, Bashar al-Assad, mentre que Turquia ha fet costat a milícies islamistes opositores al règim des que va començar la guerra civil el 2011.

També et pot interessar

stats