El nou front judicial de Trump: una escriptora el denuncia per violació i difamació

L’expresident ja ha manifestat que no acudirà a les sessions del judici

Els advocats de Donald Trump ja han anunciat al jutge que l'expresident no acudirà a cap sessió del juí
Els advocats de Donald Trump ja han anunciat al jutge que l'expresident no acudirà a cap sessió del juí / Evelyn Hockstein (Reuters)

L'expresident dels Estats Units Donald Trump afronta un segon front judicial, per un cas de difamació relacionat amb una presumpta violació a l'escriptora E. Jean Carroll. És poc probable que Trump assistisca al judici, atés que el jutge Lewis A. Kaplan ha deixat llibertat a Trump i a Carroll, de 79 anys, per a escollir si volen anar o no i l’expresident ja ha declinat acudir-hi. Ella, en canvi, ha anunciat que assistirà a totes les sessions.  

Els advocats de l'expresident van escriure la setmana passada a Kaplan per a anunciar-li que Donald Trump "no desitja comparéixer en el judici". Per a no anar, van al·legar les "càrregues logístiques i financeres" que el desplaçament de Trump causarà a la ciutat pel desplegament de seguretat que requeriria la seua presència.

A més, Trump ha anunciat un acte electoral dijous a la vesprada a Nou Hampshire com a part de la precampanya per les presidencials del 2024, en les quals parteix com a clar favorit entre els aspirants republicans.

El judici, que s'obri vint dies després del primer front judicial de Trump —pel pagament indegut a l'actriu porno Stormy Daniels per a silenciar una relació sexual extramarital—, se celebra per la via civil i respon a dues acusacions diferents: una presumpta violació a Carroll per part de Trump a mitjans dels anys noranta, més una altra per difamació pels mateixos fets.

Carroll va denunciar l’expresident el 2019, quan Trump encara estava a la Casa Blanca. Segons el relat de la denunciant, l’aleshores empresari la va acorralar en un provador d'uns grans magatzems de Nova York i la va violar, fets que va relatar a dues amigues —que també hauran de comparèixer—, però que no va denunciar davant la policia.

En transcendir la denúncia, Trump va desqualificar E. Jean Carroll argumentant que ella no era el seu "tipus", que tot allò era "una broma i una mentida" i que el que ella buscava era fama gratuïta per a promocionar un llibre, entre altres afirmacions que van motivar la denúncia de Carroll per difamació.

Encara que el 2019 un cas de violació tan antic havia prescrit, tres anys després, l'estat de Nova York va obrir una finestra legal d'un any per a poder denunciar delictes sexuals antics. Per tant, el jutge considerarà per separat els dos càrrecs i les condemnes, en cas d'haver-n'hi, seran separades.

També et pot interessar

stats