Trump no es retirarà de la carrera presidencial encara que el condemnen

L'exmandatari estatunidenc qualifica d"'horrible" el dia de la lectura dels càrrecs penals al jutjat de Manhattan: "La gent estava plorant"

L'expresident Trump, en un míting a Youngstown, Ohio
L'expresident Trump, en un míting a Youngstown, Ohio / Gaelen Morse (Reuters)

L'expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) ha assegurat aquest dimarts que no retirarà la candidatura a les eleccions presidencials fins i tot si el condemnen pels 34 càrrecs per falsificació de registres mercantils que li ha imputat un gran jurat de Nova York. En una entrevista a la cadena Fox News, la primera que concedeix després que es feren públics els càrrecs penals, el polític republicà ha insistit que no abandonarà la carrera a la Casa Blanca perquè ell "mai deserta".

La imputació de Trump ha fet esclatar la polèmica perquè és la primera vegada que acusen un president o expresident estatunidenc de delictes de caràcter penal. En concret, se li atribueixen pagaments irregulars de fins a 130.000 dòlars per a subornar l'actriu porno Stormy Daniels amb l'objectiu que guardara silenci sobre una relació sexual que van tindre tots dos i que l'assumpte no el perjudicara en la campanya electoral de 2016.

En l'entrevista en el canal ultraconservador, Trump s'ha referit al dia de la lectura de càrrecs al jutjat a Manhattan, que ha definit com una experiència "horrible". "La gent estava plorant, gent que treballava allí. Em van dir que ho sentien", ha declarat el magnat, qui ha aprofitat també per a criticar l'actual president, Joe Biden, després que haja confirmat que té intenció de presentar-se a la reelecció el 2024. "No crec que puga", ha dit Trump sobre el demòcrata, per a precisar a continuació que "no es tracta de l'edat [...], simplement hi ha alguna cosa que va mal [en ell]".

Sobre la guerra a Ucraïna, Trump ha assenyalat que no haguera succeït si ell continuara a la Casa Blanca. Fins i tot, segons afirma, va arribar a parlar sobre el tema amb el president rus, Vladímir Putin, quan ocupava el Despatx Oval. "Vaig poder veure que ell estimava Ucraïna, la considera part de Rússia", ha assegurat el republicà, que ha carregat contra la política actual dels Estats Units respecte al conflicte bèl·lic a l'est d'Europa, especialment pel suport militar que s'ha donat al govern ucraïnés. "Biden està tan compromés amb Ucraïna... Què passa si no és una guerra que es puga guanyar?", ha inquirit l'exdirigent. "Han agafat l'aparell militar que jo vaig reconstruir i li'l van donar tot Ucraïna", ha lamentat.

Des que va començar la guerra, els Estats Units han enviat més de 70.000 milions de dòlars en ajuda a aquest país, incloent-hi suport humanitari, militar i financer, segons dades del Kiel Institute for World Economy.

També et pot interessar

stats