Trump, agressiu contra la imputació: "Els Estats Units se'n van a l'infern"

L'expresident republicà assegura ser víctima d'una persecució i que darrere dels càrrecs criminals hi ha una "interferència" per a evitar que torne a la Casa Blanca el 2024

Trump parla des de la mansió de Mar-a-Lago, a Florida
Trump parla des de la mansió de Mar-a-Lago, a Florida / Marco Bello (Reuters)

Un Donald Trump desafiant i agressiu ha carregat aquest dimarts des de sa casa de Mar-a-Lago, a Florida, contra el fiscal de Nova York Alvin Bragg i els càrrecs criminals presentats en contra d'ell, presumptament per haver comprat amb diners el silenci de l'actriu porno Stormy Daniels i ocultat després aquell pagament durant la campanya electoral de 2016. En clau electoral evident i un victimisme marcat, qui és ja el primer expresident dels Estats Units de la història acusat penalment, ha oferit una declaració televisada des del saló de la mansió abrigallat per centenars de familiars, polítics i seguidors. Com si es tractara d'un míting, i just després d'acabar el tràmit de la imputació davant del tribunal de Manhattan, Trump ha denunciat que el procediment és una "interferència a una escala mai vista" per a impedir-li arribar a la Casa Blanca una altra vegada.

El magnat, que aspira ser el candidat republicà per a les eleccions presidencials de 2024, ha malparlat contra les autoritats judicials i governamentals, ha assegurat ser víctima de la persecució d'un president "llunàtic" —en referència al demòcrata Joe Biden— que ha fet del país una "nació fracassada". "Els Estats Units se'n van a l'infern" o "tothom es riu de nosaltres" són altres de les perles que ha usat en la intervenció incendiària que ha protagonitzat després que la justícia novaiorquesa l'haja fitxat i en què ha disparat contra tot.

L'únic delicte que he comés ha sigut defensar a la nostra nació d'aquells que busquen destruir-la Donald Trump - Expresident dels Estats Units

Trump, de 76 anys, ha tornat a Palm Beach des de Nova York a bord del Boeing 757 privat i poc després estava parlant davant d'una multitudinària audiència que l'ha ovacionat diverses vegades. "Mai vaig pensar que ocorreria una cosa així", ha començat dient, en referència als 34 càrrecs de falsificació de registres mercantils de què l'acusen i dels quals s'ha declarat no culpable davant del jutge Juan Merchan. Aquests delictes estan penats com a màxim amb un any de presó, però com que en aquest cas tenen l'agreujant d'estar relacionats amb les eleccions presidencials, això podria elevar la condemna a quatre anys de tancament penitenciari. En 245 d'història dels Estats Units mai no hi havia hagut fins ara un expresident que haguera sigut acusat penalment.

En el discurs, de poc menys de mitja hora, l'exinquilí de la Casa Blanca també ha clavat una dosi d'electoralisme i ha assegurat que si hi arriba de nou, tornarà a fer dels Estats Units una "gran potència". "Aquest cas infundat s'ha fet per a interferir en les eleccions de 2024 i s'ha de desestimar immediatament", ha insistit Trump, que ha tornat a repetir la teoria infundada que va ser víctima d'un frau en les eleccions de 2020 que li arrabassaren la presidència del país. A parer seu, el cas Stormy Daniels i altres de les investigacions que té obertes demostren que "el sistema de justícia dels Estats Units ja no té llei i s'usa per a guanyar eleccions". "L'únic delicte que he comés ha sigut defensar a la nostra nació d'aquells que busquen destruir-la", ha subratllat.

L'exdirigent republicà també ha arremés contra els arxius nacionals, "una organització d'extrema esquerra", per l'escorcoll que l'FBI va efectuar a Mar-a-Lago l'agost passat, a la recerca de documents classificats que presumptament es va emportar de la Casa Blanca. "Els vaig agafar obertament, com han fet tots els presidents en el passat", ha admés el polític i empresari, que ha subratllat que "Biden té 1.800 caixes a Delawere que es nega a entregar". També ha criticat durament Letitia James, actual fiscal general de Nova York, que va activar el cas per les finances de l'organització Trump.

"Increïblement, ara som una nació en vies del fracàs, en declivi, i aquests llunàtics d'extrema esquerra volen enjudiciar-me. No podem permetre-ho", ha proclamat Trump, en una arenga als seus simpatitzants. "Estem amb un núvol negre per damunt del nostre estimat país, no tinc dubtes que farem Amèrica gran una vegada més", ha conclòs.

També et pot interessar

stats