Nikki Haley renuncia a les primàries republicanes, però no dona suport a Trump

L'única rival que li quedava a l'expresident es rendeix després de la desfeta patida en les votacions del superdimarts

Nikki Haley excandidata a la Casa Blanca pel partit Republicà / Randall Hill (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de març 2024 - 15:06 Actualitzat: 06 de març 2024 - 21:48

L'exgovernadora de Carolina del Sud, Nikki Haley, ha renunciat a ser candidata a la Casa Blanca aquest dimecres. L'única rival que li quedava a l'expresident Donald Trump (2017-2021) ha decidit rendir-se i abandonar la carrera per la nominació republicana, però no ha donat suport explícit a qui fora el president dels Estats Units número 45. La política, amb un perfil més moderat, dona via lliure perquè el 5 de novembre torne a repetir-se, excepte si hi ha un imprevist, el mateix duel presidencial del 2020: Trump, de 77 anys, contra Biden, de 81. Per a certificar de manera oficial la nominació republicana, el magnat novaiorqués necessita 1.215 delegats i ara mateix n'acumula quasi un miler.

Haley, de 52 anys i nascuda en el si d'una família originària de l'Índia, només ha obtingut dues victòries en les primàries republicanes celebrades fins ara: al Districte de Colúmbia, al qual pertany Washington DC, i a Vermont, un dels quinze estats que celebraren votacions en el superdimarts. La jornada va ser un nou trasbals per a la candidata, que va aconseguir només 43 delegats dels vora 800 que estaven en joc. El seu contrincant se n'ha emportat 764, resultat que evidencia la desfeta i l'ha portat a tirar la tovallola.

Abans de les primàries de Carolina del Sud al febrer, Haley havia promés quedar-se en la carrera fins al superdimarts. Segons va dir aleshores, continuaria competint la nominació "fins que l'última persona votara". Però, finalment, el terratrémol Trump ha imposat la seua realitat i s'ha reivindicat com a únic aspirant viable del Partit Republicà per a intentar fer fora Biden de la Casa Blanca.

D'aquesta manera, Nikki Haley es converteix en l'última d'una dotzena de candidats importants que cauen d'una nominació en què l'expresident partia com a clar favorit des del principi. Caucus rere caucus, votació rere votació, Trump ha fet una exhibició de força i ha demostrat ser l'aspirant que més suport ha aconseguit reunir de tots els contendents, a pesar dels procediments judicials que té en marxa i d'estar acusat per delictes federals. Abans que ella, quedaren pel camí el governador de Florida, Ron DeSantis, Chris Christie o Vivek Ramaswamy.

També et pot interessar

stats