Netanyahu adverteix Hamàs sobre la resolució d'alto el foc: "La pressió de la comunitat internacional no funcionarà"

Israel almenys huit persones en nous bombardejos al sud del Líban contra posicions Hezbol·là

Tropes israelianes patrullen per la Franja de Gaza
Tropes israelianes patrullen per la Franja de Gaza / Exèrcit d'Israel via Reuters

La delegació israeliana ha demanat reprogramar la reunió a la Casa Blanca que van suspendre com a protesta contra Washington per haver facilitat amb l'abstenció la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que demana un alto el foc immediat a la Franja de Gaza. Tel-Aviv va cancel·lar automàticament la trobada, en la qual es volien abordar els plans militars per a la ciutat de Rafah, la ciutat del sud de l'enclavament que concentra més d'un milió de desplaçats. Washington demana garanties de seguretat per a la població civil abans que Israel execute l'ofensiva terrestre, que la comunitat internacional ja ha advertit que serà una massacre.

Netanyahu ha qualificat l'abstenció dels EUA com "un molt mal pas", perquè va enfortir Hamàs en la negociació. Tanmateix, assegura amb la suspensió sobtada de la reunió no volia enviar un missatge a la Casa Blanca, sinó al grup islamista. "La pressió internacional no funcionarà" ha manifestat, després de subratllar que Hamàs s'enganyarà si creu que interpreta a partir de la resolució que pot tindre marge per a "adoptar una postura dura i confiar que la pressió internacional impedirà que Israel allibere els segrestats i destruïsca Hamàs.

Els fets, de moment, continuen donant la raó a Netanyahu. Malgrat l'estira-i-arronsa amb l'administració Biden (per l'obstrucció a les entregues d'ajuda i el pla sobre Rafah) els EUA no han tardat a refermar públicament l'aliança "indestructible" amb Tel-Aviv, de qui és el principal aliat diplomàtic i subministrador d'armes.

Les advertències de la comunitat internacional, la constatació de milers d'innocents morts entre les 32.000 que ja ha causat l'ofensiva israeliana, la crisi alimentària resultant o la investigació oberta per possible genocidi no semblen haver variat massa el full de ruta de Tel-Aviv. L'exèrcit continua fent camí, amb bombardejos intermitents i operacions militars opaques en recintes civils, com la que ara té lloc a l'Hospital Al-Shifa (ciutat de Gaza) on transcendeixen detencions massives i presumptes execucions arbitràries.

Israel "legalitza" un nou assentament a la Cisjordània ocupada

La sensació d'impunitat amb la qual opera Israel l'ha portat a "legalitzar" un nou assentament il·legal a Cisjordània. Les cases alçades pels colons a Ahiya, prop de Ramal·lah, Tel-Aviv les ha reconegudes com un barri de l'assentament de Siló, segons ha denunciat l'ONG israeliana Pau Ara.

La legislació internacional considera il·legal qualsevol assentament en territori militarment ocupat, com ocorre amb Cisjordània, ocupada per Israel des del 1967. Tanmateix, en empara de les seues lleis, Israel legalitza des de fa dècades, un per un els assentaments edificats en territori ocupat pels colons.

Huit morts en dos bombardejos israelians al Líban

En les últimes hores, l'exèrcit israelià ha matat almenys huit persones en dos bombardejos al sud del Líban, cinc en l'atac contra un habitatge de Tayr Harfa i tres en una cafeteria de Naqoura, també al sud del país.

Israel assegura haver actuat contra membres del moviment xiïta libanés Hezbol·là a Tair Harfa i "una altra cèl·lula terrorista" a Naqoura, sense oferir més detalls.

També et pot interessar

stats