La NASA llança un nou satèl·lit per a mesurar el desgel dels pols de la Terra

L'ICESat-2 mesurarà els canvis en la capa de gel terrestre que cobreix Groenlàndia i l'Antàrtida.

L'ICESat-2 representa un gran salt tecnològic en la nostra capacitat per a mesurar els canvis en l'altura del gel

La NASA ha llançat a l'espai amb èxit aquest diumenge, 16 de setembre, el satèl·lit ICESat-2, que servirà per a analitzar amb alta precisió els canvis en la massa del gel polar de la Terra.

L'ICESat-2 mesurarà el creixement de la capa de gel terrestre que cobreix Groenlàndia i l'Antàrtida, capturant 60.000 dades per segon.

L'objectiu és "ampliar i millorar" la recerca de la NASA dels últims 15 anys sobre els canvis en el gruix del gel polar, que va començar en 2003 amb la primera missió de l'ICESat.

"L'ICESat-2 representa un gran salt tecnològic en la nostra capacitat per a mesurar els canvis en l'altura del gel: el seu sistema detector Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS). "El procediment consisteix a mesurar el temps que tarden els fotons de llum que envia el làser a viatjar des de la nau espacial a la Terra i viceversa", ha assenyalat la NASA. 

L'ICESat-2 obtindrà una vista "molt més detallada" de la superfície del gel que el seu predecessor, l'ICESat. A mesura que recorre la Terra de pol a pol, el nou satèl·lit calcularà l'altura del gel al llarg del mateix itinerari a les regions polars quatre vegades a l'any: proporcionarà així un control estacional i anual dels canvis en la superfície.

En els últims anys, el desgel de Groenlàndia i l'Antàrtida ha elevat el nivell global del mar en més d'un mil·límetre a l'any. Això representa aproximadament un terç de l'augment observat del nivell del mar, i aquesta taxa "està augmentant", segons la NASA.

L'objectiu de l'agència nord-americana és que les dades de l'ICESat-2 ajuden els investigadors a reduir el rang d'incertesa en les prediccions de l'augment futur del nivell del mar i a entendre la connexió d'aquests canvis amb els factors climàtics.

També et pot interessar

stats