La NASA llança el primer coet que intentarà impactar contra un asteroide

La missió, en què participa la Universitat d'Alacant, vol provar si el sistema és efectiu per a desviar la trajectòria dels cossos celestes que amenacen la Terra

Moment en què s'ha enlairat la missió DART
Moment en què s'ha enlairat la missió DART / NASA

La NASA ha llançat una nau espacial perquè impacte deliberadament amb un asteroide d'ací a un any, a la tardor de 2022, i en desvie l'òrbita. Un experiment inèdit i incert però necessari per a l'agència espacial, tenint en compte el potencial perillós d'una mínima part dels més de 20.000 cossos celestes catalogats amb trajectòries pròximes a la Terra.

La missió Prova de readreçament d'asteroides doble (DART, per les sigles en anglés) s'ha enlairat amb èxit a les 22:21 hores (les 7:21 ací) a bord d'un coet Falcon 9 de l'empresa SpaceX des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia (EUA).

DART es dirigeix cap al sistema d'asteroids binari Didymos, que està compost per l'astre, d'aproximadament 780 metres de diàmetre, i el seu satèl·lit, Dimorphos, d'uns 160 metres de grandària, poc més d'un camp de futbol. Contra aquest segon cos té previst impactar a 23.400 quilòmetres per hora, una velocitat "increïblement ràpida" segons la NASA, que hauria de ser capaç d'alterar-ne la trajectòria.

Participació de la Universitat d'Alacant

Abans de la col·lisió, DART desplegarà un satèl·lit de la grandària d'un maletí, anomenat CubeSat, desenvolupat per l'Agència Espacial Italiana, que captarà imatges i vídeos de l'impacte i els efectes en el cos celeste. L'anàlisi dels resultats comptarà amb participació valenciana de la mà del grup de Ciències Planetàries de la Universitat d'Alacant. Els experts d'astronomia i astrofísica del centre alacantí col·laboraran en la missió Hera de l'Agència Espacial Europea, que estudiarà en més detall els asteroides i el cràter en els dos anys posteriors a l'impacte.

També et pot interessar

stats