Una sonda de la NASA arriba a un asteroide que podria impactar contra la Terra

La missió Osiris-Rex arreplegarà mostres de la superfície de l'astre perquè creu que transporta compostos orgànics bàsics per a desenvolupar vida.

Imatge de l'asteroide Bennu, que podria impactar contra la Terra en 150 anys
Imatge de l'asteroide Bennu, que podria impactar contra la Terra en 150 anys / NASA / Goddard/University of Arizona

La sonda Osiris-Rex ha arribat a dotze quilòmetres de Bennu, un asteroide de la grandària d'un gratacel que orbita el Sol a una distància semblant a la que ho fa la Terra. La NASA vol completar una missió inèdita en aquesta roca: arreplegar mostres de la superfície i tornar el material al nostre planeta.

“Després de dos anys de viatge i més d'una dècada de planificació i treball estic ací. Però l'arribada és solament el principi”, ha publicat @OSIRISREx, el compte oficial de la missió en Twitter. 

L'agència espacial dels Estats Units té un doble interés en Bennu. D'una banda, creu que és ric en compostos orgànics que podrien aportar dades reveladores sobre l'origen de la vida. Els científics sospiten que els asteroides i els cometes que s'estavellen a la Terra aportaren molècules basades en carboni i aigua i esperen demostrar aquesta teoria amb l'anàlisi de les mostres de la roca.  

D'altra banda, volen estudiar l'astre davant del risc d'un impacte futur contra la Terra. Una possibilitat remota -una opció entre 2.700- però real, quan d'ací a 166 anys, a partir de l'any 2135, Bennu podria acostar-se més al nostre planeta que a la Lluna, que orbita a 250.000 milles de distància.

En l'actualitat la NASA desenvolupa una estratègia per a desviar asteroides que puguen xocar contra la Terra fent impactar un objecte o una nau que puga desviar la trajectòria, segons ha explicat a Reuters l'oficial de l'agència espacial Lindley Johnson. 

En els pròxims dies Osiris-Rex reduirà progressivament la distància amb l'asteroide fins a entrar en la seua òrbita, iniciant una fase d'estudi i mapatge del cos celeste. El juliol de 2020, quan la separació siga mínima, està previst que la sonda estire un braç mecànic i arreplegue una mostra de terreny en una maniobra curta de “tocar i marxar”. Si tot funciona segons els plans de la NASA l'artefacte aterrarà al desert de Utah tres anys després.

La Soiuz s'acobla a l'Estació Espacial Internacional

D'altra banda, la Soiuz MS-11 ha traslladat amb èxit tres astronautes a l'Estació Espacial Internacional. És el primer vol espacial tripulat a la instal·lació espacial després de l'accident d'una altra Soiuz a l'octubre, quan els seus dos ocupants van haver d'ejectar-se als pocs minuts d’enlairar-se.

El tres cosmonautes que s'incorporen a l'Estació Espacial Internacional són el rus Oleg Kononenko, el canadenc David Saint-Jacques i la nord-americana Anne McLain.

També et pot interessar

stats