Mor, assistit a Suïssa, el científic de 104 anys defensor de l'eutanàsia

La despenalització de l'eutanàsia, més prop a Espanya: el Congrés aprova obrir el debat.

David Goodall somriu, ahir, en una roda de premsa a Suïssa
David Goodall somriu, ahir, en una roda de premsa a Suïssa / Stefan Wermuth (Reuters)

David Goodall, el científic australià de 104 anys que reclamava l'eutanàsia, ha mort en una clínica de Basilea (Suïssa). "El seu viatge ha acabat en pau i acompanyat pels néts, amb un medicament que ell mateix s'ha administrat", segons el director de la fundació Exit International, que li ha donat suport. 

L'eutanàsia està prohibida a Austràlia i Goodall, que no patia cap malaltia terminal, es va veure obligat a viatjar fins a Suïssa per complir l'última voluntat, acompanyat per la família. Ahir, 24 hores abans de la mort, explicava les raons: "A la meua edat una persona ha de ser lliure per a triar el moment en què vol marxar". 

A Espanya, la despenalització de l'eutanàsia pot estar més prop. El Congrés dels Diputats ha aprovat obrir un debat sobre aquesta pràctica. La proposta demana reformar l'article 143.4 del Codi Penal per a despenalitzar l'eutanàsia i també l'ajuda al suïcidi. 

D'aquesta manera es vol exonerar de tota responsabilitat penal a qui ajude a morir a persones que patisquen malalties terminals o incurables. Ara s'obri un període de tramitació que es preveu llarg. 

Ja fa 20 anys que Ramón Sampedro va demanar l'eutànasia per primera vegada a Espanya. Holanda va ser el primer país del món que legalitzà aquesta pràctica l'any 2002. A Europa l'eutanàsia també és legal a Bèlgica i Luxemburg. Per contra, està prohibida i perseguida legalment a Polònia, Portugal, Itàlia i França. L'eutanàsia està regulada parcialment o és tema en discussió en països com Alemanya, Dinamarca i el Regne Unit. En l'actualitat, el Codi Penal castiga a Espanya els que ajuden a morir una altra persona, amb penes de 4 a 10 anys de presó.

També et pot interessar

stats