El misteri de la mort de Khashoggi continua un any després del seu assassinat

La seua desaparició es commemora aquest dimecres en un acte davant el consolat saudita d'Istanbul.

Foto de portada: Un manifestant sosté un cartell amb una foto del periodista saudita Jamal Khashoggi fora del consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul, Turquia

Quan han passat dotze mesos des d'aquell 2 d'octubre en què el periodista saudita Jamal Khashoggi va entrar al consolat saudita d'Istanbul per a recollir uns documents que necessitava per a casar-se amb la seua nóvia turca, Hatice Cengiz, l'única cosa que se sap amb certesa és que l'assassinaren a l'interior de l'edifici.

La seua desaparició s'ha commemorat aquest dimecres en un acte davant el consolat saudita de París, en el qual han depositat maniquins desmembrats a les seues portes. L'acte ha sigut convocat per un nodrit grup d'amics i simpatitzants a les 13:14 hores, el mateix moment del dia en què Khashoggi va entrar al consolat.

És un acte en el qual han participat la seua nóvia turca, Hatice Cengiz; la relatora de l'ONU sobre execucions arbitràries, Agnes Callamard; el polític egipci exiliat Ayman Nour i la premi Nobel iemenita Tawakkol Karman, entre altres activistes, així com representants de Reporters sense Fronteres, Human Rights Watch i Amnistia Internacional.

Erdogan afirma que l'equip de quinze sicaris "va tallar el seu cos en trossos"

En un article publicat en el diari The Washington Post, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, subratlla que l'equip de quinze sicaris que va volar des de l'Aràbia Saudita a Turquia per a matar Khashoggi "va tallar el seu cos en trossos", però insisteix que Riad ha d'aclarir "on estan les restes". També exigeix saber "qui va signar la sentència de mort del periodista i qui va enviar els quinze assassins i un expert forense, en dos avions privats a Istanbul". La versió de l'esquarterament s'oficialitza així respecte a altres hipòtesis difoses en la premsa turca.

La justícia saudita ha acusat oficialment onze agents per l'homicidi i la Fiscalia demana la pena de mort per a cinc d'ells, però el procés no és públic i Erdogan ha criticat "la quasi total falta de transparència" del cas.

També et pot interessar

stats