Milei, en plena tensió diplomàtica amb Espanya: "El tinc en match point, a Pedrito"

La crisi va esclatar després que el president argentí va titlar de "corrupta" la dona de Pedro Sánchez en una visita a Espanya

Milei, diumenge passat durant un acte de Vox a Madrid
Milei, diumenge, durant un acte de Vox a Madrid / Ana Beltran (Reuters)

El president de l'Argentina, Javier Milei, no s'acoquina a pesar que Espanya ha decidit retirar permanentment l'ambaixadora de Buenos Aires després de la crisi diplomàtica oberta entre els dos països. Passaven a penes hores que el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, havia anunciat la inèdita mesura i Milei ha optat per llevar ferro a l'assumpte i continuar tirant llenya al foc, en afirmar que té "match point, a Pedrito", en al·lusió al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Les tensions esclataren diumenge arran d'unes declaracions del mandatari argentí sobre el polític socialista, a qui va referir-se com "mala gent" sense dir-li el nom en un acte a Madrid organitzat per Vox, on van congregar-se els principals exponents de l'extrema dreta espanyola i europea. També va titlar de "corrupta" l'esposa d'ell, Begoña Gómez.

Este dimarts, en una jornada coordinada per l'Institut Argentí d'Executius de Finances, Milei treia pit de la seua actuació en el conflicte amb el govern d'Espanya mentre dissertava sobre el pla de dolarització endògena que vol implementar en l'economia del seu país. En un moment del parlament, ha fet menció de la sèrie El Zorro i s'ha vanagloriat perquè el protagonista, com ell, és "anarcocapitalista". "El Zorro és un gran personatge perquè era un anarcocapitalista fabulós (...). Tenia dos tipus d'enemics: Monasterio i tots els seus soldats, o l'Estat. Diguem que els treia els recursos per a portar-los a Espanya... just hui esmente Espanya. Igual ja el tinc en match point, a Pedrito, malgrat el que diga la progressia mediàtica", ha dit, entre riures i aplaudiments de l'auditori.

Les relacions diplomàtiques entre l'Argentina i Espanya passen per un moment d'especial complexitat des de l'escalada diplomàtica. De moment, l'episodi ha acabat amb el govern de Pedro Sánchez retirant l'ambaixadora del país llatinoamericà, María Jesús Alonso, com a fórmula diplomàtica de protesta contra el que consideren insults al president espanyol i la negativa reiterada de Milei a demanar disculpes. El mandatari ultra, lluny de penedir-se de les afirmacions que va fer a Madrid, ha intensificat el to i les crítiques contra Sánchez i ha lligat les accions diplomàtiques d'Espanya amb el kirchnerisme, el moviment polític argentí iniciat pels expresidents peronistes Néstor Kirchner (2003-2007) i Cristina Fernández (2007-2015).

La resta de membres de l'executiu argentí que s'han pronunciat sobre la crisi han rebaixat la magnitud dels fets. "És una anècdota" ha assenyalat la ministra d'Afers Estrangers, Diana Mondino, qui considera que les polèmiques frases del seu president "no són un greuge". En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu governamental, Manuel Adorni, que va atribuir l'incident a frecs "personals" entre Milei i Sánchez.

També et pot interessar

stats